open-navfaktor-logo
search
U decembru
Drugi internacionalni kongres dječije i adolescentne psihoterapije održava se u Sarajevu
U Sarajevu se od 2. do 4. decembra 2020. godine održava Drugi internacionalni kongres dječje i adolescentne psihoterapije pod nazivom "Značaj i mogućnosti psihosocijalne podrške u zaštiti djece i mladih, u doba i poslije pandemije Covid-19".
24.11.2020. u 08:47
get url
text

Ovogodišnji kongres će se zbog aktuelne zdravstvene krize održati interaktivno online putem Zoom platforme. Cilj Kongresa je istaći potrebu da se pronađu optimalni načini djelovanja u novonastaloj zdravstvenoj krizi, u svrhu očuvanja mentalnog zdravlja i psihosocijalne dobrobiti djece, mladih, porodica i zajednice.

Organizator kongresa je BHIDAPA - Bosansko-hercegovačka integrativna dječija i adolescentna psihoterapijska Asocijacija u partnerstvu sa UNICEF-om BiH uz podršku Vlade Kraljevine Švedske i Vlade Švicarske.

- Bosna i Hercegovina nastavlja svoju tradiciju započetu prije dvije godine, organizacijom Drugog internacionalnog kongresa dječje i adolescentne psihoterapije. Time, još jednom potvrđujemo regionalno liderstvo u oblasti mentalnog zdravlja i promovišemo važnost uloge psihoterapeuta i psihologa u oblasti zaštite zdravlja djece i adolescenata kao temelja razvoja svakog društva. Zadovoljstvo je da će se i ove godine, bez obzira na koronavirus, putem webinara okupiti više od 400 ljudi iz cijeloga svijeta sa najpoznatijim predavačima iz ove oblasti i najeminentnijim profesorima iz Sjedinjenih Američkih Država, Kanade, Italije, Rumunije, Belgije, Velike Britanije, Slovenije, Hrvatske, Srbije i naše države. I ono što bih rekao, dok se mnogi drugi ustručavaju, Bosna i Hercegovina je našla inspiraciju u samom pitanju zaštite zdravlja djece u doba korone. To je glavna tematika koja će provejavati kroz cjelokupan kongres. I ove godine će se kongres održati kako je i obećano - istakao je prim. dr. Goran Čerkez, dopredsjednik Programskog odbora kongresa i pomoćnik ministra za javno zdravlje Federalnog ministarstava zdravstva.

Kongres će biti prilika za razmjenu iskustava, istraživanja, primjera dobre prakse, kao i unapređenje razumijevanja o uticaju pandemije na mentalno zdravlje i psihosocijalnu dobrobit. Također, ispitat će niz načina kreiranja multidisciplinarnih i intersektoralnih preventivnih koraka i djelovanja, kako bi ih učesnici mogli uključiti u svoju profesionalnu praksu, tokom i poslije pandemije.

- Nadamo se da će kongres, u ovim nepredvidivim vremenima, biti podrška da nastavimo zajedno težiti u pronalasku optimalnih načina djelovanja, kako bismo prevenirali, u najvećem mogućem stepenu, posljedice koje pandemija može imati i već ima, na mentalno zdravlje djece i mladih, njihovo obrazovanje, sigurnost i dobrobit  - Istakla je dr. sc. Mirela Badurina, dječji i adolescentni integrativni psihoterapeut, osnivač i direktor BHIDAPA i predsjednica Programskog odbora kongresa.

Organizatori naglašavaju da se djeca, mladi, porodice i zajednice suočavaju sa visoko stresnim izazovima uzrokovanim pandemijom COVID-19. Za očuvanje i unapređenje mentalnog zdravlja i dobrobiti djece i mladih ključno je, navode, vodstvo i saradnja odraslih. Odgovornost stručnjaka u ovim novim okolnostima veća je nego ikada.

- Važno je da budemo otvoreni kao stručnjaci za pronalaženje i korištenje novih načina pružanja podrške djeci, mladima, obiteljima i zajednicama. Kriza nas ne smije zaustaviti, nego i unutar ovih okolnosti trebamo ostati povezani i na taj način zajednički djelovati - naglasila je Sabina Zijadić Husić, psiholog, dječji i adolescentni integrativni psihoterapeut, član Programskog odbora Kongresa.

Pitanje na koje svi znamo odgovor je što djeci i mladima treba za pravilan mentalni razvoj. Između ostalog, to je sigurnost, struktura, pripadnost, emocionalna podrška i razumijevanje. Za vrijeme različitih kriznih situacija prisutna je nesigurnost, promijenjena dinamika kako u porodici, tako i u okruženju, a prije svega uskraćenost, odnosno promijenjenost u dosadašnjem načinu življenja.

- Drugi internacionalni kongres dječje i adolescentne psihoterapije organiziran u ovim teškim vremenima zahvaljujući entuzijazmu kolega iz Bosne i Hercegovine, ali i šire te podršci UNICEF-a, kao i struktura iz BiH, pomoći će nam da kroz predavanja, okrugle stolove, uz razmjenu iskustava kreiramo optimalne pristupe djeci i mladima u kriznim situacijama, posebice danas u nastaloj, ali nažalost i rastućoj pandemiji. Zajednički interes, a posebno podrška kolega i prijatelja iz BiH s raznih nivoa, vjerujem da će doprinijeti da ostvarimo postavljeni cilj, a sve za dobrobit djece i mladih -  istakla je Predsjednica kongresa, profesorica iz Zagreba Dubravka Kocijan Hercigonja, dječiji neuropsihijatar i psihoterapeut, Predsjednica Evropskog interdisciplinarnog terapijskog servisa za djecu i mlade.

- Drugi internacionalni kongres dječije i adolescentne psihoterapije poručuje: Odgovornost društva je, u ovim novim okolnostima veća nego ikada. Zbog toga organizujemo ovogodišnji kongres, kao mali korak u smjeru osnaživanja zajedničkog djelovanja stručnjaka koji rade s djecom i obiteljima – navode organizatori.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.