open-navfaktor-logo
search
Šta kažu u sindikatu
Državni policajci obavili posljednji sistematski pregled prije 14 godina
Nakon brutalnog ubistva Amre Kahriman za čije je ubistvo osumnjičen policajac Elvis Ćustendil, ponovo se aktueliziralo pitanje obaveznog redovnog sistematskog pregleda za policijske službenike.  
17.02.2024. u 17:37
get url
text

VEZANI TEKST - Katica priznao da policajci u KS nisu obavljali redovne preglede, hoće li Naša stranka tražiti i njegovu smjenu?

Ministar MUP-a KS Admir Katica najavio je da će osigurati neophodna sredstva da svi uposlenici MUP-a – Uprave policije, do kraja ove godine mogu obaviti sistematske preglede.

Za policajce u agencijama na državnom nivou, pregled je obavezan samo prilikom zapošljavanja.  Prema riječima predsjednika Sindikata policijskih organa u BiH Dragana Krvavca, posljednji sistematski pregled u Graničnoj policiji, SIPA-i i Direkciji za koordinaciju policijskih tijela bio je prije 14 godina.

Na ovu činjenicu godinama ukazuju i Vijeću ministara "kojem u trećem sazivu šaljemo inicijative".

- Jedini smo u svijetu koji nemamo životno osiguranje, a ni kolektivni ugovor kojim bi te stvari bile regulisane. Kada policajac strada na poslu, mi između sebe sabiramo po koju marku za ukop. To je žalosno.

Svaki saziv Vijeća ministara formira komisiju za kolektivni ugovor koja nikad nije zaživjela.

To je jedan od gorućih problema zaposlenih u policijskim agencijama na nivou Bosne i Hercegovine. Znamo ko traži, a ko koči. Ništa se ne mijenja iz saziva u saziv - kaže Krvavac.

Smatra da bi svaka policijska agencija u redovima zaposlenih trebala imati psihologa.

- U Graničnoj policiji je bio neki pokušaj. To ne iziskuje ni neki novac. Psihološki pregled nije ultrazvuk. Svi mi vidimo nešto danas. Od ubistava do nesreća. Logično je da s tim ljudima treba voditi razgovore - zaključio je Krvavac.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.