open-navfaktor-logo
search
Dvije favoritkinje
Državni tužioci danas biraju novu članicu VSTV-a, tužiteljici Simeunović nuđena pozicija da odustane
Tužioci Tužilaštva Bosne i Hercegovine danas će izabrati nasljednicu Jadranke Lokmić-Misirača u Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV) Bosne i Hercegovine.
24.09.2020. u 09:04
get url
text

Ranije je, podsjetit ćemo, žrijebanjem odlučeno da će to biti žena srpske nacionalnosti, a do sada su se izdvojila dva imena među favoritkinjama.

VEZANI TEKST - Tegeltija gubi kontrolu nad pravosuđem: Promjene u VSTV-u, još jednoj "miljenici" istječe mandat

Jedna je Vedrana Mijović, kćerka nekadašnjeg SNSD-ovog državnog zastupnika Slavka Jovičića Slavuja koja je široj javnosti postala poznata po predmetu koji se vodi protiv bivšeg ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića, ali i po provođenju istrage na osnovu anonimne prijave protiv predsjednika Suda BiH Ranka Debevca.

Glavna rivalka Vedrani Mijović je državna tužiteljica iz Bijeljine Biljana Simeunović. Mediji su objavili da se Simeunović pismeno obratila glavnoj državnoj tužiteljici Gordani Tadić, a u tom dopisu tvrdi da joj je nuđeno da odustane od kandidature za članicu VSTV-a u zamjenu za poziciju glavne tužiteljice Okružnog tužilaštva u Bijeljini.

Izbor nove članice VSTV-a ispred Tužilaštva BiH mogao bit značajno utjecati na "omjer snaga" u VSTV-u, uzimajući u obzir da Mijović važi za osobu blisku predsjedniku Vijeća Milanu Tegeltiji, dok je Simeunović poznata po sklonosti kritikama na račun prvog čovjeka pravosuđa.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.