open-navfaktor-logo
search
Potpredsjednik DF-a
Dunović: Zgroženi smo Juratovićevom podrškom uspostavljanju aparthejda po željama HDZ-a
Potpredsjednik Demokratske fronte Milan Dunović oglasio se povodom otvorne podrške člana Bundestaga Josipa Juratovića nametanju diskriminirajućih odredbi u Izborni zakon BiH, i kritika koje je uputio na račun njemačkih političara koji se protive uvođenju etničke diskriminacije.
29.07.2022. u 17:26
get url
text

Juratoviću je poručio da je većina građana u Bosni i Hercegovini, pa čak i njegove partijske kolege, zgrožene Juratovićevom podrškom namjeri za upostavljanjem aparthejda, putem jačanja i produbljivanja etničke diskriminacije po željama HDZ-a, "što svakako ne priliči jednom socijaldemokrati za kakvog se u rijetkim trenucima kada se ne konsultuje sa Željanom Zovko oko miješanja Hrvatske u izbore u BiH, predstavljate".

- Kolegama koje kritikujete, samo zbog toga što su digle glas protiv nametanja aparthejda, Michaelu Rothu, Michaelu Brandtu, Jasmini Hostert, Borisu Mijatoviću, Adisu Ahmetoviću, Violi von Cramon, ali i Christianu Schwarz-Schillingu, ovim putem želimo iskazati najdublju zahvalnost. Oni za razliku od vas jasno vide da napredak Bosne i Hercegovine ne može biti ostvaren ozakonjenjem etničkih podjela i uređenjem društva i države na plemenskom nivou. Nažalost, vi ste se u presudnim trenucima pokazali kao politička ličnost koja ne staje na stranu demokratskih i evropskih principa nego na stranu politika i ideologija koje su putem zločina izgradile svoju poziciju. Međutim, posebno nas raduje činjenica da vaše kolege nisu odstupile od osnovnih demokratskih principa i poštivanja ljudskih prava. Građani Bosne i Hercegovine neće zaboraviti njihov glas i podršku, kao što budite sigurni neće zaboraviti ni vaša podmetanja - poručio je Dunović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.