open-navfaktor-logo
search
Sjednica NSRS-a 2. jula
Duraković o vraćanju "Bože pravde" u RS: Dodikova šizofrena politika se ruši, postaje smiješan i nemoćan
Ovo je i izborna godina kada se Dodik pokušava prikazati Srbinom nad Srbima, ističe Duraković
AUTOR: A.G.-Z.
25.06.2024. u 14:59
get url
text
Narodna skupština Republike Srpske (NSRS) na sjednici 2. jula razmatrat će vraćanje u entitet RS upotrebu grba Nemanjića i himne "Bože pravde".
Nacrt zakona o dopuni Zakona o upotrebi zastave, grba i himne, prijedlog predsjednika NSRS-a Nenada Stevandića deveta je tačka dnevnog reda. Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a najavio je ranije da će, ukoliko NSRS usvoji ovaj zakon, pokrenuti pitanje vitalnog nacionalnog interesa.
Ova inicijativa je došla kao dio deklaracije sa "svesrpskog sabora" održanog u Beogradu 8. juna.
Potpredsjednik Republike Srpske Ćamil Duraković kazao je za Faktor da je spomenutu inicijativu Ustavni sud BiH već ranije proglasio neustavnom. Riječ je o, smatra, šizofrenoj i očajnoj politici i pokušaju predsjednika RS-a Milorada Dodika da vrati fokus na ono što radi "kada na terenu vidi da gubi podršku s takvom politikom".
- Ovo je i izborna godini kada se pokušava prikazati Srbinom nad Srbima i upravo pokretanje ovakvih stvari jeste jedna od njegovih uhodanih taktika koja postaje prilično smiješna i nemoćna bez obzira na to koliko postojao strah od mogućih Dodikovih odluka jer on za to ima mehanizme.
 Ne postoji nikakav prostor da inicijativa bude usvojena – smatra Duraković.  
Dodaje kako je smiješno više i komentarisati Dodikove očajničke poteze, dok "plaće kasne već pet dana u ovom entitetu".
Dodik, kaže potpredsjednik RS-a, skreće pažnju s realnih problema te tvrdi da Dodikova politika nema refleksiju u narodu niti ima poršku velikih masa.
 - Ovdje su svi prilično umorni i razočarani onim što on radi - kaže Duraković.
Na pitanje postoji li strah Bošnjaka od narednih Dodikovih poteza u ovom entitetu, Duraković kaže da bošnjački narod u kontinuitetu živi diskriminaciju.
- Nije riječ o jednom događaju. Trpimo i zastrašivanja i sve ostalo što ovaj režim čini. Teško jeste, omladina odlazi, ali odlaze i drugi. To je generalno stanje u BiH. Ne možemo računati na instutucije ovog sistema, na ovaj budžet, na podršku. Možda bi se Federacija mogla više posvetiti opstanku Bošnjaka na ovim prostorima – poručio je Duraković.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.