open-navfaktor-logo
search
Odlučio kolegij
Zastupnici NSRS-a 2. jula o deklaraciji sa "svesrpskog sabora"
AUTOR: B. S.
20.06.2024. u 15:21
get url
text
Sjednica Narodne skupštine RS-a na kojoj će zastupnici glasati o deklaraciji usvojenoj na "svesrpskom saboru" 8. juna u Beogradu, bit će održana 2. jula.
Odlučeno je to danas na sjednici Kolegija NSRS-a.
Deklaracija o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda ima 49 tačaka i usvojena je na zajedničkoj sednici vlada Srbije i RS-a u okviru "svesrpskog sabora" 8. juna u Beogradu.
U deklaraciji se, između ostalog, navodi da "srpski narod predstavlja jedinstvenu cjelinu, kao i da sabor ne podržava Rezoluciju o genocidu u Srebrenici koja je krajem maja izglasana u Ujedinjenim nacijama".
- Pomenutom Rezolucijom izvršen je pokušaj kolektivnog okrivljavanja cijelog srpskog naroda, koji je neprihvatljiv i ne može biti sproveden u djelo – navodi se.
Jedna od tačaka koja je izazvala najviše polemike u RS-u je da je "Sretenje 15. februar Dan državnosti Srbije i Dan državnosti Republike Srpske koji treba ujedinjeno i zajednički proslavljati".
- Svesrpski sabor očekuje da RS nastavi da obilježava 9. januar kao Dan nastanka RS-a i krsnu slavu - dodaje se.
Opozicione stranke tvrde da se deklaracijom briše 9. januar kao dan RS-a, a koji je osporio Ustavni sud BiH, dok vlast okupljena oko SNSD-a to odbacuje.
U dokumentu se izražava i pijetet prema svim žrtvama stradalim tokom rata u Bosni i Hercegovini, kao i tokom ratova na prostoru bivše Jugoslavije.
U tekstu se, između ostalog, navodi i da sabor smatra "neprimjerenim" postavljanje visokog predstavnika u BiH "suprotno Aneksu X Dejtonskog mirovnog sporazuma". Konstatuje da je Dejtonski sporazum "trajno i bitno narušen", te se pozivaju svi međunarodni akteri da se vrate njegovom poštovanju.
Navodi se da sabor osuđuje svako nepoštovanje i kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma, nametanje zakona, preglasavanje konstitutivnih naroda, prijenos nadležnosti sa entitetskog nivoa na centralni nivo.
Navodi se i da teritorija RS-a ne može biti otuđena mimo Ustava i zakona RS-a.
Konstatuje se da je RS zadovoljna visokim stepenom autonomije definisanim Dejtonskim sporazumom, kao i da može, u mjeri u kojoj ocijeni kao cjelishodno, da "aktivira sve nadležnosti koje su prema Dejtonskom sporazumu predviđene kao nadležnosti entiteta".
U dokumentu stoji i da "BiH nije jedna, niti jedinstvena izborna jedinica za izbor zajedničkih organa, te da je isključivo predstavlja tročlano Predsjedništvo na bazi konsenzusa".
U deklaraciji ima riječi i o politici vojne neutralnosti, integracijama u EU, očuvanju porodičnih i tradicionalnih vrijednosti, Rezoluciji 1244…
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.