open-navfaktor-logo
search
Parlament FBiH
Duvnjak prezentirao "spisak blokada i opstrukcija koje su izazvale političku krizu"
Delegat iz bošnjačkog kluba u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH Jasmin Duvnjak uputio je odgovor na pitanje vezano za funkcioniranje Doma naroda i popis blokada koje su izazvale duboku političku krizu, a koje je na posljednjoj sjednici Doma naroda uputio predsjednik Kluba delegata hrvatskog naroda Ivo Tadić.
07.02.2022. u 14:02
get url
text

Duvnjak je, pod punom političkom odgovornošću i "bez ambicije da ovo pretvorim u polemički poligon i dodatno zaoštrim političke odnose, što nije u interesu ni naroda ni građana koje predstavljamo" kao odgovor naveo "spisak blokada i opstrukcija koje su izazvale političku krizu".  

Među blokadama i opstrukcijama koje smatra političkim udarom na izvršnu vlast Duvnjak je posebno izdvojio sprečavanje implementacije izbornih rezultata sa Općih izbora 2018. od HDZ-a i partnerskih stranaka.

- U političkoj i parlamentarnoj teoriji i praksi zapadnih demokratija nije zabilježen slučaj da se nakon održanih izbora ne implementiraju rezultati kroz izbor nove vlade. Brutalno je pogažena volja građana FBiH. Vi koji blokirate i ne krijete da je to dio vaših političkih taktika i strategija. Pravo pitanje za pravosudne institucije naše zemlje jeste da li u ovim blokadama ima obilježja krivičnih djela zloupotrebe položaja, ovlasti ili čak podrivanja ustavnog poretka - navodi Duvnjak.

Blokada popunjavanja Ustavnog suda FBiH

Kao politički udar na sudsku vlast naveo je blokadu popunjavanja Ustavnog suda FBiH, od predsjednika FBiH Marinka Čavare, iako su, kako ističe, sve procedure popunjavanja u skladu sa Zakonom o VSTV-u završene prije tri godine.

Politički udar na zakonodavnu vlast Duvnjak ilustrira time što je Dom naroda  po pitanju produktivnosti i efikasnosti u značajnom zaostatku u odnosu na Zastupnički dom.

- Samo u aktuelnom mandatu 2018-2022. Zastupnički dom je usvojio 147 akata više od Doma naroda, i to 42 prijedloga i nacrta zakona, 60 izvještaja različitih institucija, 22 informacije, šest odluka, šest programa, četiri strategije i sedam drugih dokumenata. Kada ovim brojkama dodamo neusvojene i zaustavljene akte iz ranijih mandata, onda je statistika još poraznija. Sumarno, ukupni zaostatak iznosi oko 250 akata. Dom naroda s obzirom na sastav, strukturu i nadležnosti postao je "usko grlo" u zakonodavnom postupku, mnogo usporava i neopravdano koči mnoge društvene i političke procese, te određena imenovanja i izbore - navodi Duvnjak.

Dodaje da je ponekad je teško razlučiti kada i koliko ima smišljenih opstrukcija poput ovih vezanih za blokade u funkcionisanju izvršne i sudske vlasti, kada se radi o blokadama u kojima Dom naroda postaje instrument za političke ucjene i potkusurivanja, a kada jednostavno nema funkcionalne i efikasne parlamentarne većine koja bi pokazala odgovornost spram svih građana Federacije BiH.

Izvor raznih blokada i nerada

- Ovdje ne leži apsolutno samo vaša odgovornost, ali složit ćete se da ovako koncipiran parlamentarni sistem je izvor raznih blokada i nerada koji šteti svim građanima - dodaje Duvnjak.

On u svom odgovoru na pitanje predsjednika Kluba izaslanika hrvatskog naroda Ive Tadića navodi da se u cilju bolje propulzivnosti, jačanja odgovornosti i djelotvornosti Parlamenta FBiH moraju reducirati nadležnosti i skratiti postupci usvajanja akata u Domu naroda.

- Zaštita pitanja od vitalnog nacionalnog interesa trebala bi dominirati u radu ovog Doma, međutim to nije slučaj, zbog široko postavljenih zakonodavnih ingerencija, kao i zbog blokade popunjavanja Ustavnog suda FBiH od predsjednika Federacije BiH Marinka Čavare. Zbog navedene blokade ne može funkcionisati Vijeće za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa, tako da akti u kojima bi moglo biti prepoznato ugrožavanje vitalnog nacionalnog interesa ne mogu ni ići na mehanizam provjere. Ovdje oni koji se zaklinju u kolektivna prava i tzv. legitimno predstavljanje na bezobziran način izigravaju mogućnosti demokratske i ustavne zaštite prava i interesa svih naroda i građana Federacije BiH - navodi Duvnjak u odgovoru Tadiću koje je dostavljeno i medijima.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.