open-navfaktor-logo
search
O najavama iz RS-a
Duvnjak: Radimo zajedno za našu državu, a nemojte glumiti političke filijale susjednih država
Reagirajući na najave iz manjeg bh. entiteta RS kako je NSRS za sjednicu 11. maja pripremio "Inicijativu za razgovor o mogućim rješenjima za BiH", da se na entitetskom nivou razgovara o budućnosti Bosne i Hercegovine, Jasmin Duvnjak, šef Kluba Bošnjaka u Domu naroda Parlamenta FBiH, naglasio je da je bolje za sve u našoj zemlji, Dodika i srpski narod, da zajedno radimo za interese naše države i svih naših naroda, a ne da pojedini glume političke filijale susjednih država.
08.05.2021. u 16:13
get url
text
Jasmin Duvnjak
Jasmin Duvnjak

Protagoniste opasnih priča i treba vratiti na Dejtonski ustav

- Ne možemo pobjeći jedni od drugih, ne možemo se razdvojiti u ovom prostoru i vremenu, svima mora biti jasno da je ovo nedjeljiva geografija. "Obični" narod i građani koji žive egzistencijalne probleme današnjice, ne žele mirni razlaz, nego mirnu Bosnu i Hercegovinu. Dejtonski sporazum, kao međunarodni ugovor visokog ranga, uz osiguranje mira potvrdio je garancije suvereniteta, teritorijalnog integriteta, političke nezavisnosti i međunarodno-pravnog kontinuiteta Bosne u Hercegovine. Entiteti su jedinice unutrašnjeg uređenja države. Posve je jasno da Bosna i Hercegovina nije uspostavljena udruživanjem entiteta, nego su Ustavom BiH konstituisani entiteti kao dijelovi jedinstvene države - rekao je za Faktor Duvnjak i dodaje:

"S obzirom na to da pozivaju da se vratimo na izvorni "Dejton" najavljujući miran razlaz, predsjednika SNSD-a Milorada Dodika i druge protagoniste ovih opasnih priča i treba vratiti na početnu tačku nakon strašne agresije, a to je baš taj Dejtonski ustav, kojim je vrlo precizno određeno da entiteti (FBiH i RS) nisu nikakvi prenosioci ovlaštenja na državu, nego je kreirana struktura sa dva entiteta i izvršena distribucija nadležnosti između centralne vlasti tj. institucija BiH i vlasti entiteta".

Ukazuje kako prosječan student prava zna da entiteti nemaju status države u međunarodnom pravu, a da im je pravo na samoorganizovanje ograničeno obavezom da entitetski ustavi i ukupan pravni poredak moraju biti u skladu sa Ustavom Bosne i Hercegovine.

Podsjećati banjalučki politički milje na lekcije iz prava

- Dodik možda misli da mi ne znamo da Ustav Bosne i Hercegovine predviđa i dodatne nadležnosti koje su potrebne za očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH i koje su državne institucije, po sili Ustava, dužne da ostvaruju. Za ove nedležnosti neophodno je bilo formiranje institucija koje nije ustanovio Dejtonski ustav. Dakle, zbog unutrašnjeg razvoja i ispunjavanja međunarodnih obaveza već su uspostavljene dodatne institucije i niko ih više ne može dovesti u pitanje. S druge strane, siguran sam na našem evropskom putu da će ih biti još na državnom nivou - rekao je Duvnjak i dodao:

"Da postoji dobra volja, a borba protiv pandemije i vakcine su nam ukazale potrebu, neke bi nadležnosti sami entiteti dogovorom prenijeli na državni nivo, a i za to je, da podučimo protagoniste "mirnog razlaza", Ustav dao mogućnost. I evo danas, umjesto da tražimo optimalna i funkcionalna rješenja za ove i druge goruće probleme građana oba bh. entiteta, moramo podsjećati banjalučki politički milje na elementarne lekcije ustavnog prava. Bolje je za sve u Bosni i Hercegovini da, pa i za Dodika i srpski narod, da svi zajedno radimo za interese naše države i svih naših naroda, a ne da glumimo političke filijale susjednih država".

Naglašava kako i međunarodno pravo zabranjuje svaku jednostranu i nasilnu promjenu granica, tamo gdje nije ugroženo kolektivno pravo nekog naroda, gdje je osigurano institucionalno pravo predstavljanja i osnovna ljudska prava i slobode.

Ili se spašavamo zajedno, ili zajedno propadamo

- A svi vrlo dobro znamo da nijedan narod, niti entitet u ovom smislu nisu zakinuti i ugroženi u BiH. Ustavni patriotizam i dobra vladavina obavezuje na saradnju i unutrašnji dogovor. Ne možete na svaki način ovu državu dovoditi u pitanje, omalovažavati je i negirati, blokirati je, a onda slavodobitno lamentirati da je neodrživa i nefunkcionalna. Svakodnevna borba za Bosnu i Hercegovinu mora biti proaktivna i bazirana na znanju, poštivanju vladavine prava, ojačana historijskim činjenicama i argumentima utvrđenim međunarodnim i domaćim sudskim odlukama i presudama ustavnih sudova - naglašava Duvnjak.

Poručuje kako će Bosna i Hercegovina nadživjeti sve.

- Negdje sam pročitao, indijski pjesnik Tagore, koji poznaje težinu zajedničkog života različitih naroda, sažima svoje iskustvo u sljedeće riječi: "Nijedan narod ne može se spasiti sam odvajajući se od drugih. Ili se spašavamo zajedno, ili zajedno propadamo". A Bosna će nas, sarađivali ili ne, svakako sve nadživjeti. To nije upitno i to je nakon hiljadugodišnjeg iskustva njenog postojanja valjda svima dobro poznato - poručio je Duvnjak.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.