open-navfaktor-logo
search
Parlament FBiH
Duvnjak: Raduje me spremnost kolega da u septembru i na Domu naroda ispravimo nepravdu prema borcima
Usvojene izmjene Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju FBiH na Zastupničkom domu Parlamenta FBiH, kojima se ispravlja nepravda prema boračkoj populaciji, mogle bi se već u septembru naći na dnevnom redu Doma naroda FBiH, kao rezultat dobre saradnje i koordinacije ova dva doma.
03.08.2021. u 19:41
get url
text

Podsjećamo, izmjenama Zakona o PIO-u borcima se vraća računanje svake godine provedene u odbrani zemlje sa pola na jedan bod boračkog staža.

Zatim, ukida se ograničenje po osnovu godina života kojim je bilo definisano da se poseban staž pri odlasku u starosnu penziju može koristiti tek nakon navršenih 62 godine života. Ukida se i umanjenje penzije u iznosu od 0,333 posto za svaki mjesec odlaska u penziju prije navršenih 65 godina starosti.

VEZANI TEKST - Mušić: Ispravili smo nepravdu prema borcima kod penzionisanja; Adžem: Ispoštovan amanet Bukvarevića

U Zastupničkom domu predlagač izmjena Zakona o PIO-u bio je zastupnik Zijat Mušić, u Domu naroda FBiH tu ulogu su prema riječima Jasmina Duvnjaka, šefa Kluba delegata iz reda bošnjačkog naroda, preuzeli delegati Fahrudin Skopljak i Ivo Tadić.

- Raduje me spremnost kolega u svim klubovima i predsjedavajućeg Tomislava Martinovića da izmjene Zakona o PIO-u razmatramo i usvojimo u Domu naroda FBiH nakon ljetne pauze po skraćenom postupku jer dosta boraca s nestrpljenjem očekuje otklanjanje postojećih manjkavosti. Kao predsjednik Kluba delegata bošnjačkog naroda, dan nakon što su izmjene Zakona usvojene u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH, kontaktirao sam kolegu Zijata Mušića, razgovarali smo o ovim važnim izmjenama za boračku populaciju i o potrebi da se taj zakon što prije nađe na Domu naroda FBiH i usvoji. Shodno odredbama Poslovnika Doma naroda, tekst tog zakona mora neko preuzeti od ovlaštenog predlagača kako bi se predložio u Domu naroda - priča nam Duvnjak i dodaje:

- Potom sam kontaktirao kolege, delegate Fahrudina Skopljaka (pripadnik Armije RBiH) i Ivu Tadića (pripadnik HVO-a) s obzirom na to da su oni bili u oružanim snagama, smatrao sam kako je najpriličnije da možda njih dvojica formalno budu predlagači tog zakona na Domu naroda FBiH. Oni su, nakon što su pročitali prijedlog izmjena i dopuna Zakona o PIO-u, sa zadovoljstvom prihvatili da budu formalni predlagači tog zakona u Domu naroda. A ja ću, nadam se uz podršku ostalih članova kolegija Doma naroda, pokušati uz podršku predsjedavajućeg Tomislava Martinovića Zakon uvrstiti na sjednicu u septembru kako bismo ga razmatrali po skraćenom postupku, a potom usvojili.

Dodaje kako će se u narednim danima u Parlamentu FBiH organizovati sastanak na kojem će se govoriti o izmjenama i dopunama još nekoliko bitnih zakona za boračku populaciju, a kojima će se unaprijediti pozicija i standard boračkih kategorija.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.