open-navfaktor-logo
search
Kako je sve počelo
Duvnjak: Sada na moje "Neka živi naša domovina BiH" u Parlamentu FBiH kolege kažu i "amin"
Jasmin Duvnjak, sada delegat u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, jedinstven je po tome što svako svoje izlaganje u parlamentima započinje sa: "Neka živi naša jedina domovina Bosna i Hercegovina", a završava rečenicom: "Neka dragi Bog čuva našu domovinu Bosnu i Hercegovinu".
18.04.2021. u 17:49
get url
text

Kaže, na to se zakleo prije desetak godina i nikada nije prekršio zadanu riječ, a sve u inat negativnim porukama koje godinama dolaze iz drugog dijela naše zemlje.

U inat svim antibosanskim porukama

- Konkretan povod za takvo moje započinjanje diskusije u Parlamentu je došlo kao odgovor na jednu ružnu poruku od prije desetak godina Milorada Dodika koji je tada bio, mislim, premijer RS-a. To je bila samo jedna u nizu njegovih negativnih, antidržavnih, antibosanskih poruka, a one ni danas nisu drugačije. Mi smo imali baš taj dan zasjedanje Zastupničkog doma Parlamenta FBiH i ja sam kazao: "Od danas ću ja svaku svoju diskusiju započinjati sa porukom: 'Neka živi naša jedina domovina Bosna i Hercegovina', a završiti sa 'Neka dragi Bog čuva našu jedinu domovinu Bosnu i Hercegovinu'". I ja dakle mislim da se držim tog svog obećanja koje sam dao prije deset godina - priča nam Duvnjak.

Kaže da je u početku bilo raznih reakcija na njegove poruke.

- Kada je sve to krenulo, neki su to pripisivali populizmu, gledali sa rezervom. E kako sam ja ostao dosljedan i uporan, i kako sam to kontinuirano tokom svojih izlaganja u Parlamentu govorio, mislim da su kolege to čak počele prihvatati na jedan ozbiljniji način. Prvo je dakle bila jedna rezerva, pa možda je i jednim dijelom bilo dočekano s izvjesnom dozom podsmijeha, ne znam iz kojih razloga, ali sam to osjetio. Međutim, kako je vrijeme odmicalo vidim da se baš na to moje "Neka, živi, neka je dragi Bog čuva", često dodavalo iz parlamentarnih klupa "amin", kao potvrda da se usliša ta jedna lijepa poruka. Danas značajan dio mojih kolega, ja to osjetim, i kada neke stvari citiraju, spominju me u jednom finom svjetlu i kontekstu mojih poruka - kazuje nam Duvnjak.

On kaže da njegove poruke znače dobre želje našoj zajedničkoj domovini i svim njenim građanima.

I sada se može čuti kako ovdje nema zajedničkog života

- To su poruke koje daju optimizam, nadu, ohrabrenje. Moja želja je da takve poruke trebaju da nam budu jedna inspiracija okupljanja oko naše Bosne i Hercegovine. Da nam bude prosperitetna, napredna, sigurna, stabilna, mirna. Ovo nije poruka usmjerena ni protiv jednog naroda, ili entiteta. To je moja iskrena želja nade i vjere da možemo zajedno stvarati i raditi na izgradnji jedne stabilnije, naprednije i sretnije Bosne i Hercegovine - poručuje Duvnjak.

Upitali smo šta je Dodik tačno rekao prije desetak godina, a što ga je više nego inače iziritiralo.

- Čini mi se da je taj dan u Banjoj Luci bio neki srbijanski zvaničnik, pa su tada zajedno slali neke ružne poruke u smislu razlaz, podjela, nema ovdje perspektive, nema ovdje zajedničkog života... I danas nažalost to možemo čuti, zato neka živi jedina nam domovina Bosna i Hercegovina, neka je dragi Bog čuva - poručio je Duvnjak.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.