open-navfaktor-logo
search
Nakon Kongresa
Džaferović čestitao Xi Jinpingu na reizboru za generalnog sekretara KP Kine
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović uputio čestitao je predsjedniku Narodne Republike Kine Xi Jinpingu na reizboru na poziciji generalnog sekretara Komunističke partije NR Kine.
23.10.2022. u 14:50
get url
text

Džaferović je naveo da Bosna i Hercegovina i Narodna Republika Kina imaju dobre i prijateljske odnose, koji su unaprijeđeni za vrijeme Xijevog prethodnog mandata.

Istakao je da je Bosna i Hercegovina država koja se nalazi na euroatlantskom putu, ali istovremeno želi i ima interes da razvija dobre i korektne odnose sa ostatkom svijeta, što uključuje i NR Kinu kao izrazito važnu državu za Bosnu i Hercegovinu.

Džaferović je podsjetio da je ove godine obilježeno 30 godina od učlanjenja Bosne i Hercegovine u Ujedinjene nacije, a posebnu pažnju pažnju u tom kontekstu zaslužuje činjenica da je NR Kina bila među državama koje su 22. maja 1992. glasale za učlanjenje BiH, kao nezavisne zemlje, u UN.

Izrazio je uvjerenje da će naše dvije države nastaviti sa naporima koji garantuju stabilne i dobre odnose, na bazi međusobnog poštovanja i uvažavanja, te u skladu sa utvrđenim pravilima iz Povelje UN-a i akata kojima smo definisali naše bilateralne odnose.

Džaferović je poručio da je u ovom izuzetno ozbiljnom geopolitičkom i historijskom trenutku, ogromna odgovornost na političkim liderima širom svijeta a naročito najuticajnim članicama međunarodne zajednice, kakva NR Kina jeste, da posvećeno rade na jačanju stabilnosti i osiguranju mira.

- Želim Vam svako dobro, i da kineskom narodu osigurate mir i napredak, kao i da doprinesete sveukupnim međunarodnim naporima u ostvarivanju mira i napretka u svijetu - napisao je Džaferović, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.