open-navfaktor-logo
search
Sjeverna Makedonija
Džaferović i Pendarovski: EU neće biti kompletna bez država zapadnog Balkana
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović radnu posjetu Republici Sjevernoj Makedoniji počeo je susretom s predsjednikom te države Stevom Pendarovskim.
28.09.2021. u 10:32
get url
text

Tema razgovora bili su bilateralni odnosi između Bosne i Hercegovine i Republike Sjeverne Makedonije, za koje je konstatirano da su dobri i prijateljski, bez otvorenih pitanja, s prostorom za njihovo unapređenje naročito na ekonomskom planu.

Razgovarano je o evropskoj perspektivi zapadnog Balkana u kontekstu predstojećeg samita Evropska unija - zapadni Balkan koji će biti održan u Republici Sloveniji.

Istaknuto je da Evropska unija neće biti kompletna bez država zapadnog Balkana, te da je evropska integracija obostrani interes Evropske unije i država regiona.

Razgovarano je i o procesu NATO integracije Bosne i Hercegovine, u vezi sa usvajanjem i realizacijom Programa reformi.

Sagovornici su iskazali podršku implementaciji Sporazuma iz Sofije o zajedničkom regionalnom tržištu, u okviru Berlinskog procesa, koji su uz ostale potpisale Bosna i Hercegovina i Republika Sjeverna Makedonija.

Predsjednik Sjeverne Makedonije uputio je čestitku članu Predsjedništva BiH Džaferoviću povodom 28. septembra - Dana Bošnjaka.

Prema saopćenju iz kabineta predsjednika Sjeverne Makedonije, Pendarovski i Džaferović razgovarali su i o mogućnosti uspostavljanja direktnog leta između Skoplja i Sarajeva, kao i mogućnosti otvaranja Katedre za izučavanje bosanskog jezika u Sjevernoj Makedoniji, prenijela je Anadolija.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.