open-navfaktor-logo
search
Prijem u Predsjedništvu BiH
Džaferović: Najviši državni interes je zaštita istine o agresiji, genocidu i drugim zločinima
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović primio predstavnike Udruženja žrtava i svjedoka genocida. Razgovarano je o aktivnostima Udruženja, te aktuelnim nasrtajima na istinu o genocidu i drugim zločinima počinjenim tokom agresije na BiH.
02.06.2022. u 17:24
get url
text
Šefik Džaferović
Šefik Džaferović

Podcrtano je da su aktivnosti na potkopavanju istine o agresiji i genocidu koordinisane od istih političkih i institucionalnih centara iz kojih je i vršena agresija na BiH i sveukupna zločinačka kampanja.

Naglašeno je da je Bosna i Hercegovina usvojila revidiranu Strategiju za procesuiranje ratnih zločina, te da je obaveza Tužilaštva Bosne i Hercegovine, prema ovom dokumentu, da se primarno bavi predmetima sa A-liste koji su dostavljeni iz Haškog tribunala, na osnovu istraga koje je provelo Haško tužilaštvo, navodi se u saopćenju iz Predsjedništva BiH.

Istaknuto je da je zabrinjavajući trend u procesuiranju ratnih zločina pokušaj pravljenja diskontinuiteta u odnosu na nalaze Haškog tribunala, te pokušaj da se uspostavi paritet u podizanju optužnica, kako bi se Armija RBiH izjednačila sa VRS-om i HVO-om, čime se odstupa od prave svrhe procesuiranja ratnih zločina.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine je dao podršku aktivnostima Udruženja i kazao da je najviši državni interes zaštita istine o agresiji, genocidu i drugim zločinima koja je utvrđena u presudama međunarodnih i sudova u Bosni i Hercegovini.

Delegaciju Udruženja žrtava i svjedoka genocida činili su predsjednik Udruženja Murat Tahirović i predsjednik Nadzornog odbora Udruženja Irfan Ajanović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.