open-navfaktor-logo
search
O presudi Mladiću
Džaferović-Nderitu: Veliki problem negiranje genocida i glorifikovanje zločinaca
Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović primio je  podsekretarku Ujedinjenih nacija i specijalnu savjetnicu generalnog sekretara UN-a za prevenciju genocida Alice Wairimu Nderitu.
14.06.2021. u 19:50
get url
text

Razgovarano je o pravosnažnoj presudi Haaškog tribunala Ratku Mladiću za genocid u Srebrenici i druge zločine počinjene širom Bosne i Hercegovine.

Član Predsjedništva BiH Džaferović kazao je da je Haaški tribunal imao historijsku ulogu kada je u pitanju utvrđivanje istine i provođenje pravde nakon rata u BiH, te da je rad Haaškog tribunala, kao prvog suda za ratne zločine nakon Nürnberškog tribunala, izuzetno civilizacijsko dostignuće.

Sagovornici su se složili da je ogroman problem negiranje genocida i glorifikovanje zločinaca, te su istakli važnost suočavanja sa istinom o prošlosti za obnovu povjerenja i osnaživanje mira u Bosni i Hercegovini i regiji.

Kao jedan od ključnih prioriteta, istaknuta je potreba da domaći sudovi, slijedeći naslijeđe Haaškog tribunala, nastave procesuirati slučajeve ratnih zločina, kako bi svi počinioci, od najvišeg do lokalnog nivoa, bili izvedeni pred lice pravde.

Istaknuto je da je od najveće važnosti učiniti da obrazovni sistem u Bosni i Hercegovini bude uspostavljen na vrijednostima tolerancije, međusobnog razumijevanja i inkluzivnosti, kako bi nove generacije imale priliku graditi stabilno i prosperitetno društvo u Bosni i Hercegovini.

Sastanku je prisustvovala i rezidentna koordinatorica UN-a u Bosni i Hercegovini Ingrid MacDonald, saopćeno je iz Predjedništva BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.