open-navfaktor-logo
search
Član Predsjedništva BiH
Džaferović o situaciji u Ukrajini: Crni dani i za Evropu i za cijeli svijet, neku vrstu tog užasa vidjeli smo u BiH '90-ih
Bosna i Hercegovina poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine i osuđujemo sve akcije koje su uperene protiv toga.
25.02.2022. u 15:35
get url
text

Ovo su crni dani i za Evropu i cijeli svijet. Svjedočimo nečemu što je užasno. Neku vrstu tog užasa, mi smo vidjeli ovdje u Bosni i Hercegovini '90-ih godina - poručio je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović.

Najoštrije je osudio i priznanje odmetnutih regiona unutar Ukrajine kao nezavisnih država.

- I najoštrije osuđujem čin invazije i agresije Ruske Federacije i udar na međunarodno priznatu državu Ukrajinu. Bosna i Hercegovina poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine, to su naši zvanični stavovi i to je moj stav. I osuđujemo sve akcije koje su uperene protiv toga. Ovo su crni dani i za Evropu i cijeli svijet. Svjedočimo nečemu što je užasno. Neku vrstu tog užasa, mi smo vidjeli ovdje u Bosni i Hercegovini '90-ih godina - istakao je Džaferović.

Pridružio se "cijelom civiliziranom svijetu koji zahtijeva da se s tim odmah prestane".

- Da se stvari postave na diplomatski nivo i nivo razgovora, a ne na nivo upotrebe oružja i ubijanja nevinih ljudi. Pridružujem se naporima cijelog civiliziranog svijeta kada su u pitanju sankcije prema Ruskoj Federaciji. Mislim da reakcija i odgovor međunarodne zajednice, bez obzira na to što svakog dana taj odgovor poprima neke oštrije i snažnije forme, nije adekvatna i dovoljna u ovoj situaciji. Nadam se da će vrijeme koje je pred nama donijeti tu snažniju aktivnost i angažman međunarodne zajednice, jer ovo nije samo pitanje odnosa Rusije i Ukrajine, ovo je pitanje odnosa u cijeloj Evropi i svijetu - naglasio je Džaferović.

Dotakao se i toga koliko bi situacija u Ukrajini mogla biti refleksirana na Bosnu i Hercegovinu.

- Ne treba uopće sumnjati, nažalost, da i u Bosni i Hercegovini i regionu postoje značajni ruski uticaji na ukupne tokove i na Zapadnom Balkanu i u Bosni i Hercegovini. Kada je Bosna i Hercegovina u pitanju, i ovo bi trebao da bude snažan signal za sve one koji su dužni da podržavaju Bosnu i Hercegovinu, da čuvaju mir i stabilnost u Bosni i Hercegovini, jednostavno da čuvaju Dejtonski mirovni sporazum. Ovdje se '90-ih godina dogodila, izvršena je agresija na BiH, izvršeni su masovni zločini, što je na kraju kulminiralo genocidom u Srebrenici. Naša iskustva su jako bolna i tragična. Tako da Dejtonski mirovni sporazum sa svim onim šta on znači je okvir u kojem se svi, i u Bosni i Hercegovini i u regionu, trebamo ponašati - poručio je Džaferović.

Zbog toga očekuje da ovo bude snažan signal i NATO savezu i Evropskoj uniji i Sjedinjenim Američkim Državama, dakle svim državama koje su vezane za Dejtonski mirovni sporazum, da sa jednom ozbiljnom brigom i ozbiljnim angažmanom poduzmu mjere kada je u pitanju Bosna i Hercegovina, da bi se spriječio negativan razvoj događaja.

- Da bi se izbjeglo sve ono što taj ruski uticaj može da donese i u regionu Zapadnog Balkana i u Bosni i Hercegovini. I ja vjerujem da će to tako i biti. Sve je svježe kada je u pitanju Bosna i Hercegovina i sada vidimo nešto slično u Ukrajini. Uvijek smo govorili: 'Nikada više', a to se stalno ponavlja. Ovo treba da bude opomena cijelom svijetu. Cijeli civilizirani svijet mora se uozbiljiti oko ovih pitanja, do kraja razumijevati šta se dešava i ne oklijevati u poduzimanju akcija. Mislim da je ovo velika lekcija i za ukupnu svjetsku javnost ili ukupnu međunarodnu zajednicu - izjavio je Džaferović.

EUFOR će pojačati svoje prisustvo u zemlji za 500 vojnika, što je preventivna mjera podrške bosanskohercegovačkim partnerima u osiguranju sigurnosti.

Džaferović smatra da je to vrlo važan signal.

- O potrebi jačanja međunarodnog vojnog prisustva u Bosni i Hercegovini, ja sam već nekoliko puta govorio, nevezano za ovu krizu oko Ukrajine. Govorio sam to vezano za procese koji se dešavaju u Bosni i Hercegovini, blokade, bojkote u radu institucija, prijetnje suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH, i stalno sam tražio da međunarodna zajednica izvršava svoje obaveze onako kako je to predviđeno Dejtonskim mirovnim sporazumom, dakle, da pojača i svoje vojno prisustvo. I da konačno autoriteti, a to je prije svega OHR, koji su zaduženi za civilnu implementaciju Dejtonskog mirovnog sporazuma, rade svoj posao onako kako je to predviđeno i propisano. I, naravno, da je ovo pojačanje koje dolazi za međunarodne vojne snage u BiH važan signal za sve nas, i u BiH i u regionu - naglasio je Džaferović.

Mišljenja je da je to sada vezano, osim za situaciju u BiH, i za najnoviji razvoj događaja oko Ukrajine.

- Mi treba da budemo zabrinuti zbog stanja u Bosni i Hercegovini, a sada dodatno i zbog stanja u Evropi i odnosa Rusija - Ukrajina, odnosno agresije i invazije Rusije na Ukrajinu, ali ne treba da se bojimo. Mislim da je Bosna i Hercegovina u drugačijoj situaciji. Današnja Bosna i Hercegovina funkcioniše na osnovu Dejtonskog mirovnog sporazuma. NATO savez je dužan da štiti Dejtonski sporazum. Vjerujem da će to, ako bude bilo potrebno, tako i biti - dodao je Džaferović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.