open-navfaktor-logo
search
Masakr u Ahmićima
Džaferović: Zaborav je opasan, može dovesti do ponavljanja zločina
Nikada nećemo zaboraviti šta se dogodilo u Bosni i Hercegovini u periodu 1992-1995. godine i u Ahmićima na današnji dan prije 28 godina, poručio je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović na obilježavanju 28. godišnjica masakra nad bošnjačkim civilima u Ahmićima kod Viteza, javlja Anadolu Agency (AA).
16.04.2021. u 13:47
get url
text

- Ovo se ne smije zaboraviti, jer zaborav je opasan, može da odvede u ponavljanje zločina. Danas se sjećamo i odajemo poštovanje prema svih 116 mučki ubijenih civila u Ahmićima. Nikada nećemo zaboraviti šta se dogodilo u BiH u periodu 1992-1995. godine i u Ahmićima na današnji dan prije 28 godina.

Uvijek ćemo se toga sjećati, prenosit ćemo to mlađim generacijama. Ovo se ne smije zaboraviti, jer zaborav je opasan, zaborav može da odvede u ponavljanje zločina - istakao je Džaferović.

VEZANI TEKST - Obilježena 28. godišnjica zločina nad Bošnjacima u Ahmićima: "Da se ne zaboravi i ne ponovi"

Naglasio je da "nikada neće odustati od istine i pravde".

- I prošle godine smo sa ovog mjesta slali poruke da se kaže gdje se nalaze grobnice onih koji još uvijek nisu pronađeni i dostojanstveno ukopani. Prošle godine smo s ovog mjesta tražili pravdu, tražili da osim onih koji su inspiratori, nalogodavci, odgovaraju oni koji su bili izvršioci, ovdje je bilo mnogo izvršilaca - pojasnio je Džaferović.

Kako je kazao, i danas s obiježavanja ponavljaju te poruke. Prema njegovim riječima, poseban problem je društveni status koji se u pojedinim sredinama daje organizatorima ovog zločina, koji je okarakterisan kao zločin protiv čovječnosti.

- Ali nemojte zaboraviti da je komandant UNPROFOR-a u to vrijeme, čovjek koji je ovdje bio na dužnosti, da kada je vidio te slike kazao da je to genocid. Odaju se poštovanja, ukazuje čast zločincima koji su presuđeni u Haškom tribunalu, koji su glavni odgovorni za ovaj zločin ovdje. To nije put kako treba graditi međusobno povjerenje.

Treba da gradimo međusobno povjerenje, da obnavljamo povjerenje, da živimo zajedno, izgrađujemo nađu domovinu BiH, ali postoje neki civilizacijski uzusi koji se moraju poštovati i ispuniti, a to je: Kažite gdje se nalaze grobnice. Neka odgovaraju svi koji su to učinili - izjavio je Džaferović.

VEZANI TEKST - Džaferović pisao Michelu: U startu onemogućiti priče o prekrajanju granica

Porodice žrtava navode da ih cijela situacija oko "non papera", neslužbenog diplomatskog dokumenta koji govori o idejama razgradnje BiH, podsjeća na predratno stanje 1992. godine.

- O tom pitanju sam već govorio u bh. javnosti. Svi oni koji misle da mogu dalje dijeliti BiH, grdno se varaju. S ovog mjesta im to poručujem. Moraju znati da su to anticivilizacijska, barbarska stremljenja. BiH treba da se izgrađuje kao cjelovita, demokratska država.

Nikada neće uspjeti u tim nakanama. Bolje im je da ne provociraju destabilizaciju situacije, da ne provociraju rat, jer svaki nasrtaj na BiH i njen teritorijalni integritet je ustvari novi rat - istakao je Džaferović.

Dotakao se i pisma koje je uputio predsjedniku Evropskog vijeća Charlesu Michelu povodom dokumenta o promjeni granica na Zapadnom Balkanu.

- U pismu sam mu ukazao na ove stvari i zatražio da se od strane institucija EU odmah u startu onemogućavaju ovakve opasne ideje. Nije ovo nimalo situacija za zapostaviti. Svaki put kada neko i riječima dirne u teritorijalni integritet BiH treba odlučno i bez ikakve rezerve poslati poruku od strane nas koji nećemo dozvoliti da se ugrožava teritorijalni integritet naše zemlje - dodao je Džaferović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.