open-navfaktor-logo
search
Predsjedništvo BiH
Džaferović zahvalio Bugarskoj za podršku putu BiH ka članstvu u EU i NATO savezu
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović primio je ministra odbrane Republike Bugarske Dimitra Stoyanova.
26.09.2022. u 17:36
get url
text
Džaferović-Stojanov
Džaferović-Stojanov

Razgovarano je o bilateralnim odnosima između Bosne i Hercegovine i Bugarske, za koje je istaknuto da su jako dobri i prijateljski.

U fokusu razgovora bila je sigurnosna situacija u Evropi i na Zapadnom Balkanu, u kontekstu implikacija ruske agresije na Ukrajinu.

Razgovarano je o evroatlantskoj perspektivi Bosne i Hercegovine. Predsjedavajući Džaferović je zahvalio Bugarskoj na snažnoj podršci putu Bosne i Hercegovine ka članstvu u Evropskoj uniji i NATO savezu.

Tema razgovora je bila misija Althea, a predsjedavajući Džaferović je ocijenio pozitivnim i jako važnim učešće bugarskog kontigenta u okviru ove misije koja je jako bitna za stabilnost i mir u BiH kao i u regiji.

Posebna pažnja posvećena je nadolazećoj sjednici Vijeća sigurnosti UN-a na kojoj će se voditi rasprava o misiji Althea.

Predsjedavajući Džaferović je istakao da su međunarodne vojne snage sastavni dio Daytonskog sporazuma, kao i da postoje relevantne i važeće odluke Predsjedništva Bosne i Hercegovine kojima se, bez vremenskih ograničenja, odobrava prisustvo EUFOR-a i NATO snaga u Bosni i Hercegovini u svrhu povođenja vojnih aspekata Daytonskog sporazuma.

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.