open-navfaktor-logo
search
Predsjednik KO SDP-a
Dževad Hadžić: Imali smo novu parlamentarnu većinu u TK, ali ovi iz sjene su promijenili mišljenje jednog zastupnika
Hitna sjednica Skupštine Tuzlanskog kantona (TK), na kojoj su usvojeni rebalans budžeta za tekuću godinu i odobreno zaduženje kod razvojne banke Federacije Bosne i Hercegovine u iznosu od 20 miliona KM, pokazala je da postoji stabilna većina, koju čini 20 zastupnika Stranke demokratske akcije (SDA), Demokratske fronte (DF) te dva bivša zastupnika Stranke za BiH (SBiH).
30.10.2023. u 20:04
get url
text
Dževad Hadžić
Dževad Hadžić

VEZANI TEKST - Podršku dao i dio opozicije: Skupština TK usvojila rebalans budžeta i odobrila zaduženje od 20 miliona KM

Iako su iz opozicije, posebno u posljednjih mjesec dana dolazile su poruke da u TK više ne postoji većina te da će biti formirana nova, pokazalo se prilikom glasanja na sjednici Skupštine da ta priča trenutno nema osnova.

- Pravili smo jednu novu parlamentarnu većinu koja bi funkcionirala drugačije od ove aktuelne. Željeli smo većinu koja neće biti ucjenjivana od pojedinih zastupnika, kao što je to trenutno, nego da se strateški opredijelimo šta je interes. To smo priveli kraju i jedne subote je trebala biti zakazana sjednica Skupštine TK, ali ovi iz sjene su u petak poremetili i promijenili mišljenje jednog zastupnika i ta sjednica nije zakazana - kaže Dževad Hadžić, predsjednik Kantonalnog odbora SDP-a TK i še Kluba zastupnika u Skupštini TK.

Planirali smo, dodaje Hadžić, da UKC Tuzla vratimo u zakonske okvire da bude jedan od tri klinička centra sa osnivačima FBiH i TK i da ga razvijamo kao druga dva klinička centra. Također, dodaje, plan je bio da se Međunarodni aerodrom podrži subvencioniranjem aviolinija, a ne aviokompanija te da se riješe pitanja u obrazovanju, u vezi sa sigurnošću djece u školama.

Podsjećamo, od zaduženja koje iznosi 20 miliona KM, 10 je planirano za izgradnju Kampusa Univerziteta u Tuzli, po 2,5 miliona za gradnju zgrade Općinskog suda u Lukavcu i zgrade Policijske uprave Živinice te pet miliona za rekonstrukciju zgrade "Soda so" u Tuzli u kojoj će biti sjedište Vlade TK.

- Sadašnji budžet TK je na nivou 680 miliona, a prije samo dvije godine bio je oko 500-550 miliona. Ova Vlada ima gotovo 200 miliona više novaca nego što su imale prethodne vlade, a praktično nemamo ništa vidljivo na terenu. Ne znam zašto su se odlučili na zaduženje od 20 miliona KM kada imaju 680 miliona u budžetu, a drugo ne znam kako su odredili projekte koje će finansirati od zaduženja, osim ako se nisu vodili logikom da zadovolje ljude iz sjene koji njima skupljaju parlamentarnu većinu. Očigledno je to razlog, jer šest miliona određeno je projektima prijatelja stranke - kaže Hadžić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.