open-navfaktor-logo
search
Sastanak u najavi
Džindić pozvao nadležne u KS da razgovaraju o zaštiti građana od posljedica poskupljenja gasa
Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić pozvao je predstavnike vlasti i nadležnih javnih preduzeća Kantona Sarajevo na sastanak u petak kako bi razgovarali o rješenjima na zaštiti građana od posljedica poskupljenja gasa.
20.07.2022. u 14:30
get url
text

Kako je navedeno, na sastanak su pozvani ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Enver Hadžiahmetović, zatim direktorica Energoinvesta Bisera Hadžialjević, direktorica BH-Gasa Nihada Glamoč, direktor Sarajevogasa Edis Baković, te direktor Toplana - Sarajevo Sejfo Ušanović.

VEZANI TEKST - Za 100 kubika gasa domaćinstva u Sarajevu će plaćati 126 maraka!

- S obzirom na aktuelnu situaciju, smatramo neophodnim da građanima pomognemo konkretnim mjerama za smanjenje udara rasta cijena prirodnog gasa do kojih očekujemo da ćemo doći zajedničkim radom i konstruktivnim prijedlozima rješenja. Kao jedinu tačku dnevnog reda sastanka predlažemo diskusiju i donošenje konkretnih i primjenjivih mjera za smanjenje efekata koje je prouzročio rast cijena prirodnog gasa na građane – naveo je ministar Džindić u pozivu.

On je izjavio kako je neophodno da se zajedno s predstavnicima Kantona Sarajevo, na koji se odnosi 80 posto ukupne potrošnje gasa u Federaciji, poduzmu zajednički napori da se pred grijnu sezonu pomogne građanima.

Na osnovu zahtjeva Energoinvesta, kao jedinog snabdjevača Federacije BiH gasom, Vlada FBiH prošle sedmice dala je saglasnost za poskupljenje ovog energenta od 23 posto.

- Rast cijena gasa predstavlja novi značajan udar na životni standard građana, ali je bio neizbježan jer je posljedica zahtjeva ruskog Gazproma. Druga negativna stvar je rast kursa dolara i pad eura, s obzirom na to da Energoinvest isporučeni plin plaća prema ugovoru s Gazpromom. Ova odluka odnosi se na treći kvartal, a šta će se desiti do četvrtog kvartala, to danas niko ne zna. U entitetu RS cijena je povećana za nekih 16 posto jer oni troše desetinu naše potrošnje – izjavio je Džindić.

Ranije je kantonalni ministar Hadžiahmetović kazao da su o poskupljenju gasa saznali iz medija, te da je Kanton Sarajevo doveden u neravnopravan položaj.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.