open-navfaktor-logo
search
Možete odahnuti, jer...
Edin Forto: Zagađen je zrak i u Rimu; Aleksandar Vučić: Zagađen je i u Milanu
Pogled na problem zagađenog zraka bitno je drugačiji u zavisnosti od toga da li dišete kao opozicionar ili kao vlast
17.01.2020. u 14:48
get url
text

Odgovornost za rješavanje problema zagađenja zraka leži prvenstveno na Vladi Kantona Sarajevo, govorila je svojevremeno Sabina Ćudić, tada zastupnica u Skupštini Kantona Sarajevo, a danas zastupnica Naše stranke u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.

-Situacija sa zrakom je kritična u još nekim gradovima u Federaciji i regiji, imamo specifične vremenske uvjete, ali to nije izgovor da se ne obratimo - kazao je danas Edin Forto, prvi čovjek Vlade Kantona Sarajevo. 

Već godinu nema dovoljno dobrog razloga koji bi spriječio predstavnike Vlade KS da se ne obrate, ili na konferenciji za medije ili putem društvenih mreža, a šta je rezultat tih obraćanja i uvjeravanja javnosti da je sve bolje od decembra prošle godine, to je priča za sebe. 

Pogled na problem zagađenog zraka bitno je drugačiji u zavisnosti od toga da li dišete kao opozicionar ili kao vlast. Recimo, do prije par godina aktuelna vlast u Kantonu Sarajevo bila je izrazito maštovita prilikom predlaganja mjera za smanjenje zagađenosti zraka. Tada su, prvenstveno SDP i Naša stranka, bili opozicija. Sadašnji njihov partner u vlasti Elmedin Konaković se ne petlja naročito u ovo pitanje i ne oglašava. Za njega je konstanta da je dio vlasti već dugi niz godina i pamtit ćemo ga po mjeri "par-nepar", koja je dočekana s podsmijehom te neslavno završila. 

Dok se sve ove godine zbog zagađenog zrak prstom upiralo u sarajevsku kantonalnu vladu, sadašnja vlast, a nekadašnja opozicija, sada sugerira drugačije. Pa tako premijer Forto, zastupnici i pojedini ministri ističu da se odgovornost treba podijeliti između Federacije, Grada Sarajeva, Vlade KS i općina jer eto odjednom odgovornost ne leži prvenstveno na Vladi Kantona Sarajevo, kako je to svojevremeno govorila Ćudić.

U decembru 2015. godine Naša stranka je predložila sedam mjera za smanjenje zagađenja, te su pored proglašenja vanrednog stanja, formiranja stručnog štaba, predložili i subvencioniranje alternativnih goriva za socijalno ugrožene, utopljavanje objekata, razmatranje plana toplifikacije, informisanje javnosti o stepenu zagađenja i "simbolički značajnu hitnu obustavu korištenja Vladinih vozila, osim u hitnim situacijama, kako bi mjere racionalizacije izvorišta zagađenja i svijesti o ozbiljnosti problema krenula od vrha". 

Skupština Kantona Sarajevo 2016. godine

Damir Nikšić, zastupnik u Skupštini KS, u svom videu na društevnim mrežama sinoć je konstatovao da su sve oči i prsti uprti u Vladu KS za rješavanje problema zagađenja.

 - Dišu li isti zrak u općinama i na području FBiH – pita se Nikšić, ističući kako su se svi fokusirali na to da je samo Vlada KS odgovorna.

Naravno da nije samo Vlada KS odgovorna, ali je zanimljivo kako je odjednom manje odgovorna u očima onih koji čine vlast.  

U decembru 2016. godine SDP BiH je izdao saopćenje o uvođenju mjere "par-nepar", u kojem je, između ostalog, navedeno da Vlada KS treba što hitnije usvojiti druge mjere za smanjenje zagađenja zraka.

- Očigledno je da automobili nisu jedini i glavni uzročnici zagađenosti zraka, što znači da ovaj problem zahtijeva ozbiljniji pristup, a ne kratkoročna i upitna rješenja – navedeno je  tada u saopćenju SDP-a, kada se, sasvim opravdano, kritikovala i odluka Vlade na čelu sa Konakovićem da se "par-nepar" uvede na Božić. 

Nakon svega, u jeku zime i najvećeg stepena zagađenosti, premijer Forto koji je ranije kao zastupnik obećavao da će riješiti problem zagađenog zraka, danas nam objašnjava kako je eto i u Rimu zrak zagađen?! I to nakon hitne sjednice Vlade - u januaru. Kakve li slučajnosti, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, jutros je na jednoj od tamošnjih televizija objašnjavao kako je zrak zagađen i u Milanu. 

-Ja kao srčani bolesnik nisam osjetio probleme sa zrakom. Izmišljate da Vi osjećate - rekao je Vučić obraćajući se voditeljici u televizijskom studiju. Jer on je valjda mjerna jedinica za sve. 

VEZANI TEKST - Vučić: Ja kao srčani bolesnik ne osjećam probleme sa zrakom, izmišljate da vi osjećate...

Vratimo se ipak sarajevskom lideru. Ukratko, poruka premijera Forte je da će sve biti bolje, ali od ponedjeljka. Nakon hitne sjednice slijede hitne mjere. Podsjetimo samo da je aktuelnoj vladi KS ovo druga zima na vlasti. Forto je 2016. godine tražio da se vlast pobrine posebno za djecu. I hoće, ali od ponedjeljka 2020. 

-Ova Vlada će u ponedjeljak sjesti s većim brojem ambasada s kojima ćemo samo o ovoj temi razgovarati. Tražit ćemo pomoć iz budžeta međunarodnih organizacija. Pokušat ćemo osigurati prečišćivače za zrak i maske, posebno za djecu. Također ćemo pozvati privredne subjekte na hitni sastanak kako bismo mogli imati uvid u ono što se dešava na terenu  - rekao je Forto danas novinarima. 

Dakle, Fortina vlada će tražiti pomoć stranih ambasada kako je i navikla, samo ovaj put u vidu "sadake" iako raspolaže budžetom od milijardu KM. Pravdanje kako novca nema tobože zbog političke situacije u Kantonu, ne pije vode jer se hitne sjednice i troškovi trebaju planirati u augustu, ne u januaru u jeku zimske sezone. Pitanje zagađenog zraka jeste kompleksno i ne rješava se preko noći i "od ponedjeljka". Problem je dugogodišnji i bit će prisutan još godinama. Zato se samo ozbiljnim mjerama koje će predložiti struka može ublažiti, a ne nekim populističkim hitnim sjednicama u jeku zime.

U fotogaleriji nekoliko prijedloga zastupnika i stranaka iz prethodnih godina.  

{$galerijaFotografija}

df hasanovic.jpg
1 od 4
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.