open-navfaktor-logo
search
Govor mržnje na internetu
Efikasnost bh. institucija: Četiri mjeseca potrošili na formiranje radne grupe za izradu zakona
Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH još je 9. decembra prošle godine zadužio Vijeće ministara BiH da u roku od dva mjeseca u proceduru dostavi Prijedlog zakona o sprečavanju nezakonitog govora mržnje na internetu.
08.05.2021. u 16:17
get url
text

Pet mjeseci kasnije tekst zakona nije na pomolu, dok govor mržnje na internetu ne jenjava.

Naime, četiri mjeseca trajalo je uspostavljanje radne grupe koja će raditi na izradi ovog zakona. Stoga je pitanje koliko će mjeseci proći prije nego što tekst zakona ugleda svjetlo dana.

Inicijativu za dostavljanje ovog zakona u roku od 60 dana predložio je Denis Zvizdić, zastupnik SDA u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH i prvi zamjenik predsjedavajuće Zastupničkog doma. Usvojena je 9. decembra.

Vijeće ministara potom je 20 dana kasnije zadužilo Ministarstvo pravde BiH da u saradnji sa Ministarstvom komunikacija i prometa te Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice postupi po inicijativi.

VEZANI TEKST - Govor mržnje prisutan više nego ikada, predložene kazne do 10 godina zatvora

- Ministarstvo pravde je pozvalo ostala dva ministarstva da imenuju po jednog predstavnika za člana i jednog predstavnika za zamjenskog člana radne grupe, koja će postupiti po zaključku Vijeća ministara BiH, te definirati i provesti daljnje aktivnosti na izradi zakonskih odredbi kako je u inicijativi navedeno. Na poziv Ministarstva pravde BiH, navedena ministarstva su predložila svoje predstavnike, te je 16. aprila 2021. godine doneseno rješenje o uspostavi radne grupe koja će raditi na izradi zakona – odgovorili su nam iz Ministarstva pravde BiH na pitanje dokle se došlo sa izradom zakona i gdje su problemi.

Institucija ombudsmena za ljudska prava BiH, kako su naveli u svom izvještaju za 2020. godinu, priprema specijalni izvještaj o govoru mržnje u Bosni i Hercegovini.
Izjavu Predraga Raosavljevića, pomoćnika ombudsmena i šefa Odjela za eliminaciju svih oblika diskriminacije, danas nismo uspjeli dobiti.

Inače, upravo zbog kašnjenja Vijeća ministara, Zvizdić je predložio izmjene Krivičnog zakona kako bi se, obrazloženo je, "bar generalno pokušalo preventivno djelovati na sprečavanje govora mržnje koji imamo sada u javnom prostoru više nego ikada ranije".

U Izvještaju Evropske komisije protiv rasne netolerancije (ECRI) iz 2016. godine navodi se da se online mediji u Bosni i Hercegovini "sve više koriste za prenošenje govora mržnje, a naročito prostor za komentare na portalima sa vijestima, u internet izdanjima štampanih medija i na specijaliziranim internet forumima, a Bosna i Hercegovina je zbog institucionalnog uređenja zemlje i zbog političke klime naročito pogodna upotrebi govora mržnje".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.