open-navfaktor-logo
search
Za ili protiv
Ekonomisti, sindikalci, ljekari: Imamo li finansijskog kapaciteta za lockdown?
Alarmantna epidemiološka situacija u Bosni i Hercegovini, najprije u Kantonu Sarajevo, ponovo je otvorila pitanje uvođenja lockdowna u Federaciji BiH.
18.03.2021. u 14:28
get url
text

VEZANI TEKST - Krizni štab FBiH: Ulazak u BiH dozvoliti samo s negativnim PCR testom, proglasiti stanje prirodne nesreće u FBiH

Upravo o toj mogućnosti danas raspravljaju zastupnici u Parlamentu FBiH. Šta o eventualnom zatvaranju jednog dijela države misle sindikalisti, poslodavci, ekonomisti...

- Stanje je veoma zabrinjavajuće. Gubimo mlade, do jučer zdrave ljude, i sigurno da se mora nešto uraditi. S druge strane, ova naša svakako slabašna ekonomija teško da bi izdržala novu blokadu. Izgubili bismo ponovo mnogo radnih mjesta.

Nemam utisak da vlast ima kapacitet da pruži finansijsku podršku privredi ukoliko bi se išlo u lockdown. Međutim, ako se ovaj negativni trend nastavi, bit ćemo primorani u prvi plan staviti zdravlje stanovništva i spašavati živote - kaže Sinan Husić, predsjednik Sindikata radnika u rudnicima u FBiH.

Iz Udruženja poslodavaca FBiH ističu kako je zdravlje na prvom mjestu, ali da treba voditi računa koliko će nove mjere biti djelotvorne.

- Definitivno moramo poduzeti sve kako bismosačuvali zdravlje i živote naših građana. Mi ćemo kao poslovna zajednica podržati sve mjere koje će dati efekta kada je u pitanju zdravstveni segment. No, ne bi bilo dobro da se donesu mjere radi mjera ili neke vrste politikanstva.

Nismo za one mjere koje bi bile udar na ekonomiju, a ne bi polučile željeni rezultat u smislu spašavanja stanovništva. Znači, neka i trpi ekonomija ako ćemo zaštititi građane. U suprotnom kakva je svrha restriktivnih mjera - pita se Adnan Smailbegović, predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH.

VEZANI TEKST - Kacila: U februaru su u KS od COVD-19 umrle 82 osobe, a u proteklih šest dana 185 osoba

Profesor na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu Aziz Šunje nije za uvođenje lockdowna.

- Protiv sam te mogućnosti. Treba se fokusirati na striktno poštivanje svih epidemioloških mjera i tu tražiti način da izađemo iz ove velike zdravstvene krize. Stava sam da se ne može ići s tim rezom, u smislu stopiranja ekonomskih tokova - smatra prof. dr. Šunje.

Kada su u pitanju radnici u zdravstvu, od ljekara preko medicinskih sestara pa do pomoćnog osoblja, koje čini maksimalne napore u borbi protiv koronavirusa, oni su u velikom broju za lockdown.

Tako je doktor Mujo Hošić, pulmolog u Domu zdravlja Kantona Sarajevo, prije nekoliko dana u razgovoru za Faktor jasno poručio:

- Virus se brzo širi, nemamo vakcine i jedina ispravna stvar od koje bismo imali koristi jeste zatvaranje na dvije sedmice, inače ćemo u narednih nekoliko mjeseci, umjesto 800 mrtvih, imati 5.000.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.