open-navfaktor-logo
search
Kanton Sarajevo
Ekonomsko-socijalno vijeće podržalo Prijedlog budžeta za 2020.: Pola milijarde maraka za investicije
U toku je javna rasprava o Nacrtu budžeta, u iznosu od 971.375.034 KM, koji će se u formi Prijedloga razmatrati na sjednici Skupštine 26. decembra
17.12.2019. u 18:15
get url
text

Ekonomsko-socijalno vijeće za područje Kantona Sarajevo razmatralo je danas i podržalo Prijedlog budžeta KS za 2020. godinu.

U toku je javna rasprava o Nacrtu budžeta, u iznosu od 971.375.034 KM, koji će se u formi Prijedloga razmatrati na sjednici Skupštine 26. decembra.

Kako je naveo ministar finansija Amel Kovačević, Prijedlog budžeta donosi blizu 500 miliona KM investicija u različite projekte koji su fokusirani na rješavanje ključnih problema u kantonu.

- To su prije svega rekonstrukcija i sanacija GRAS-a, izgradnja i i modernizacija infrastrukture koja se vezuje za javni gradski prijevoz, gradnja saobraćajnica, a prioritetno Prve, Devete, Dvanaeste transverzale, te Južne longitudinale. Također, čistoća i uređenost kantona, realizacija ekoloških projekata, jačanje sigurnosnog sistema i kvaliteta javnih usluga u kantonu ključne su odrednice ovog Prijedloga budžeta. Kanton Sarajevo je prvi u državi koji ukida parafiskalne namete poslodavcima, pod nazivom „opštekorisne funkcije šume“, a sredstva za te namjene osiguravat će se ubuduće kroz Budžet - naveo je između ostalog ministar Kovačević ističući kako je ovo kvalitetan Prijedlog budžeta koji će pokrenuti nove investicione cikluse u Kantonu Sarajevo.

Kovačević je naveo da je ključno agilno upravljanje budžetskim sredstvima.

- Tako ćemo na skupštinskoj sjednici 26. decembra imati i rebalans Budžeta za tekuću godinu, kako bi se maksimalno iskoristili svi raspoloživi resursi za investiranje ili saniranje postojećih problema u Kantonu Sarajevo - istakao je ministar Kovačević.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.