open-navfaktor-logo
search
Reakcija
Elektroprivreda BiH: Nije donijeta odluka o stečaju rudnika "Kreka" i "Zenica", nemamo ovlaštenja
Rukovodstvo Sindikata radnika rudnika FBiH obmanulo je bh. javnost plasiranjem netačnih informacija o navodnoj odluci Elektroprivrede BiH o stečaju u rudnicima uglja "Kreka" i "Zenica", izazvalo zabrinutost i uznemirenost rudara, njihovih porodica i drugih građana, navodi se u rekaciji Elektorprivrede Bosne i Hercegovine.
15.02.2023. u 16:43
get url
text

VEZANI TEKST - Sindikat rudara FBiH najavljuje bunt: Prekinite aktivnosti na otvaranju stečaja u rudnicima "Kreka" i "Zenica"

- Elektroprivreda BiH nije donijeta odluku o stečaju, niti za istu ima ovlaštenja zasnovana na Zakonu - istakli su .

Zakonom o stečaju FBiH decidno je definisano da su za pokretanje predstečajnog i stečajnog postupka ovlašteni stečajni dužnik, prokuristi i svaki povjerilac koji ima pravni interes za provođenje stečajnog postupka, pojašnjavaju iz Elektroprivrede. Postupak se, kako je utvrđeno Zakonom, pokreće u roku 60 dana od dana stupanja platežne nesposobnosti.

- Elektroprivreda BiH informisala je Vladu FBiH o izuzetno teškom stanju u Rudniku "Kreka" uzrokovanom kontinuiranim padom proizvodnje, produktivnosti, prihoda i posljedično rastom dugovanja prema povjeriocima i gubitaka, ukazujući da je Rudnik "Kreka" ispunio uslove za stečaj. Također, ukazano je da uslove za stečaj ispunjava i Rudnik "Zenica". Postupak stečaja mogu pokrenuti samo oni koji za takvo djelovanje imaju zakonska ovlaštenja.  

Elektroprivreda BiH izvjesno vrijeme upozorava i na činjenicu da rukovodstvo Sindikata svojim aktivnostima, zahtjevima, organizacijom štrajkova i neposluha radnika u rudnicima, prijetnjama i ucjenama, izlazi iz zakonskih okvira. Zbog ovakvog djelovanja, pokrenute su i vode se ozbiljne  istrage u nadležnom tužilaštvu. Identičan način postupanja sindikalno rukovodstvo primjenilo je i u posljednjim istupima, najavljujući opći bunt i nerad, čije će posljedice u slučaju provedbe, snositi svi građani Federacije BiH.   

Elektroprivreda BiH je upozoravala da je zastoj u prestrukturiranju rudnika pokrenutog s ciljem obezbjeđenja opstojnosti kroz ekonomski održivo poslovanje, procesa na koji se  sporazumom  iz maja 2021.godine obavezalo rukovodstvo Sindikata, uzrokovan isključivo odustajanjem rukovodstva od ispunjavanja preuzetih obaveza  i konstantnim opstrukcijama. 

Zloupotrebljavajući senzibilitet i empatiju javnosti prema populaciji rudara, sindikalni rukovodioci su se svojim aktivnostima zasnovanim na prijetnjama općim buntom, pritiscima i uslovljavanjima, zaštiti nerada i kriminala u rudnicima, jasno odredili da od suodgovornih za stanje u rudnicima postaju jedini odgovorni za njihovu propast.

VEZANI TEKST - "Kreka" dužna 420 miliona KM: Uprava rudnika nema informacije o stečaju, Sindikat poručio da ga neće biti

Elektroprivreda BiH neće dozvoliti da zajedno sa svojim kupcima koje snabdijeva električnom energijom bude talac djelovanja rukovodstva Sindikata i dešavanja u Rudniku "Kreka". Iznalaženje rješenja moguće je izričito odustajanjem od ucjena, prijetnji i pritisaka, vraćanjem dijaloga i odgovornim pristupom svih strana uključenih u prestrukturiranje rudnika, procesa koji nije pitanje volje ili izbora, već obaveza BiH u vezi s provedbom energetske tranzicije i ispunjavanja jasnih ciljeva i politika EU.

Elektroprivreda BiH upozoravajući na konsekvence opasne za Federaciju BiH i njene građane,  poziva rukovodstvo Sindikata, sve nadležne organe vlasti i uposlenike rudnika, na ozbiljan i odgovoran angažman u rješavanju problema rudnika "Kreka" i "Zenica", i time spriječavanje bunta i nereda - saopćili su iz Elektroprivrede BiH.

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.