open-navfaktor-logo
search
Čekajući odluku Gazproma
Energoinvest: Prijedlog Bečarevića da se snizi cijena gasa za 30 posto može dovesti samo do obustave isporuke
Nakon što je Almir Bečarević, ministar komunalne privrede u Kantonu Sarajevo, jučer predložio da se cijena prirodnog gasa umanji za 30 posto, reagirali su iz Energoinvesta. 
04.04.2023. u 11:14
get url
text
Zgrada Vlade FBiH
Zgrada Vlade FBiH

U saopćenju ističu da je Energoinvest odavno prestao reagovati na istupanja Almira Bečarevića, koji se u medijima najčešće oglašavao o pitanjima u sektoru snabdijevanja gasom, ali da se sada moraju oglasiti. 

- S obzirom na to da se u ovom slučaju Almir Bečarević obraća medijima u svojstvu kantonalnog ministra, pri čemu se suština njegovog obraćanja odnosi na poslovanje Energoinvesta i nažalost iznošenje proizvoljnih zaključaka i nerealnih prijedloga, dužni smo reagirati ovim saopćenjem - naveli su iz Energoinvesta.

Dodaju kako su ovakva istupanja iz pozicije krajnjih korisnika poželjna, ali nažalost nerealna i potencijalno unose zablude u javnosti, te u saopćenju navode:

1. Prirodni gas je uvozni resurs na čiju cijenu prevashodno utječe tržišna cijena ovog energenta na međunarodnom tržištu na isti način kako na cijenu tečnih fosilnih goriva utječe cijena barela nafte kao uostalom i desetine drugih uvoznih i berzanskih roba.

2. Također, kada je u pitanju cijena prirodnog gasa za krajnjeg kupca potrebno je znati da se od momenta kupovine i uvoza gasa od Energoinvesta na nju obračunava još sedam troškovnih stavki od kojih su najveće trošak PDV-a, troškovi transporta kroz BiH od tri transportera te troškovi distributera Sarajevogas. Ovome treba dodati i utjecaj promjene kursne razlike USD/KM, bankarski troškovi kao i potrebne korekcije po osnovu kalorijske vrijednosti isporučenog plina. Struktura ovih troškova je poznata i oni su zakonski propisani ili se odobravaju od nadležnih ministarstava, federalnih, kantonalnih, odnosno Agencije iz RS-a.

3. Fokusiranje kantonalnog ministra na navodnu visoku cijenu usluga Energoinvesta je sasvim paušalno jer svi učesnici navedeni u tački 2 imaju značajno veće učešće u cijeni gasa od učešća Energoinvesta, što je jasno demonstrirano na zajedničkim sastancima federalnog i kantonalnog ministarstva sa učesnicima u gasnom poslu. Upravo je indikativan primjer sniženja cijena prirodnog gasa u prethodnom kvartalu kada je Energoinvest spustio cijenu gasa kupcima, uključivo i Sarajevogas / Toplane od 9,6 posto da bi ova dva kantonalna preduzeća izvršila sniženje cijena prema krajnjim kupcima za 8,9 posto, odnosno u slučaju Toplana za šest posto.

U zaključku, cijenu prirodnog gasa koju Energoinvest kao snabdjevač obračunava, odobrava Vlada FBiH na bazi predočenog zahtjeva sa svim kalkulativnim stavkama. Stoga prijedlog kantonalnog ministra da federalno ministarstvo samoinicijativno donese odluku o drastičnom i nerealnom sniženju cijene prirodnog gasa za 30 posto može dovesti samo do obustave isporuke gasa jer je zakonska obaveza svih privrednih društava u ovoj zemlji pa i Energoinvesta da ne smiju ulaziti u poslovne aranžmane sa unaprijed poznatim negativnim i štetnim finansijskim ishodima.

Saglasno navedenom Energoinvest će i ovog tromjesječja koje započinje od 01.4.2023. godine dostaviti prijedlog Vladi FBiH radi odobrenja nove realne cijene prirodnog gasa, nakon što ih dobijemo od Gazproma.

4. Nadalje,  potrebno je upoznati javnost da je i pri sadašnjoj cijeni prirodnog gasa energetska vrijednost tj. cijena 1 kwh dobijena iz prirodnog gasa jeftnija od cijene 1kwh električne energije (srednja tarifa za 25 posto jeftinije) kao i cijene 1kwh dobijene iz tečnih fosilnih goriva.

VEZANI TEKST - Ministar Bečarević predlaže sniženje cijene gasa u Federaciji za 30 posto

5. Opaske kantonalnog ministra o poslovnom bilansu Energoinvesta nisu nam sasvim jasne. Možemo samo potvrditi da je poslovni bilans Energoinvesta u 2022. godini pozitivan, da se prihodi iskazani u bilansu a koji se odnose na domaće tržište, na šta se i fokusira kantonalni ministar, u najvećem obimu odnose na poslove sa gasom, što je situacija koja se u pogledu iznosa u bilansima Energoinvesta iskazuju već više desetina godina. Bojimo se da je kantonalni ministar pomiješao pojmove prihoda od profita, odnosno pozitivnog ostatka.

Vezano za poslovni bilans, zadovoljstvo nam je podsjetiti ministra da Energoinvest u ovom trenutku uspješno realizuje poslove osim u BiH, također i u Alžiru, Tanzaniji, Albaniji i Sjevernoj Makedoniji.

- Stoga zaključujemo da se radi o svjesnoj namjeri kantonalnog ministra da izvrši atak na Energoinvest čiji će motivi i razlozi biti jasno poznati i prezentirani javnosti uskoro - saopćili su.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.