open-navfaktor-logo
search
Šef Ureda
Erduan Kafedžić: Svaka naša antikoruptivna aktivnost izaziva reakciju, navikli smo da radimo i živimo s tim
Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo jučer je pokrenuo postupak provjere postojanja sukoba interesa za 13 osoba, nosilaca javnih funkcija.
06.01.2023. u 07:47
get url
text

Na spisku za provjere nalaze se Aljoša Čampara, Davor Čićić, Adnan Delić, Sebija Izetbegović, Kenan Magoda, Nihad Uk, Abel Baltić...

Ova informacija izazvala je burnu reakciju bosanskohercegovačke javnosti, a javno su se oglasile i pojedine osobe koje se provjeravaju.

- Svaka naša antikoruptivna aktivnost koju provodimo izaziva određenu reakciju i ona je očekivana. Navikli smo da radimo i živimo s tim. Ured svakodnevno u okviru svojih nadležnosti i kapaciteta, kroz interne baze podataka koju smo uspostavili i analitički softver, izoluje lica koja su potencijalno u sukobu interesa i započinjemo proceduru provjere tih signala red flag sistema koje dobijemo. Također, postupamo po prijavama koje dobijemo od građana i uposlenika u institucijama u kojima su lica zaposlena ili u kontaktu. Konkretno, lica koja su se jučer pojavila su prijavljena lica, za koje je neko podnio prijavu da su potencijalno u sukobu interesa i ured ni u jednom trenutku nije rekao da su ta lica u sukobu interesa, nego da provjeravamo da li su u sukobu. Dakle, postupamo u skladu sa članom 12. Stav 2. Pokrenuli smo proceduru da utvrdimo da li su navodi iz prijave tačni ili nisu. Ukoliko budu tačni, poduzećemo mjere i radnje iz naše nadležnosti koje je dao zakon, ukoliko ne, zatvaramo predmet, donosimo odluku i to je to – kaže na početku razgovora za Faktor Erduan Kafedžić, šef Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS.

VEZANI TEKST - Čengić: Čitam ove prijave za "sukob interesa", ovo će skoro sve pasti na sudovima

Dodaje da je u izvještaju EU Komisije o Bosni i Hercegovini za 2020., 2021. i 2022. godinu Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS ocjenjen kao jedina svijetla tačka u antikoruptivnom sistemu.

- To je za nas priznanje i mogu reći da smo imali uspješnu godinu. U 2022. godini smo uspostavili interaktivnu mapu, registar konkursa, nadogradili postojeće sisteme transparentnosti. Ako je korupcija bolest, onda je transparentnost lijek. Mi smo u potpunosti osvjetlili i sve rizične procese u Kantonu Sarajevo i nametnuli visoke standarde i za druge Kantone, ali i nivoe vlasti da nas prate i slijede. Zadovoljstvo je raditi sa ovakvim timom i u 2023. nastavljamo da unaprijeđujemo i usavršavamo antikoruptivni sistem. Prije svega mislim u sektoru gradnje, javnim nabavkama, procesu zapošljavanja i evo sada u prevenciji, suzbijanju i otkrivanju sukoba interesa, provjeri imovine nosilaca javnih funkcija i mnoge druge aktivnosti koje smo uspješno proveli do sada – nastavlja Kahvedžić.

Ističe da su u postojećem zakonu implementirani standardi Evropske unije kada je u pitanju prevencija suzbijanja i otkrivanja sukoba interesa, ustvari upravljanje sukobom interesa.

- Bosna i Hercegovina je dobila kandidatski status i mi se nalazimo u ključnom periodu kada moramo realizirati sve aktivnosti koje su ispred nas na putu. I zašto na primjeru Kantona Sarajevo ne započeti reforme kada je u pitanju ne samo sukob interesa nego sve druge antikoruptivne politike. Mediji su u ovom trenutku puno važniji nego ured. Objektivno informisanje i zaštita sistema koji je uspostavljen. Prije svega mislim na antikoruptivni sistem. Po mom ličnom mišljenju, Bosna i Hercegovina je u vrlo teškom političkom, ekonomskom, društvenom stanju i kada je u pitanju borba protiv korupcije, tu ne smije biti nikakve podjele i razlike – kaže Šef Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.