open-navfaktor-logo
search
Obraćanje u Washingtonu
Escobar poručio da će nastaviti prozivati odgovorne: Dodik i dalje fokusiran na demontažu Dejtona i Ustava BiH
Specijalni izaslanik Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan Gabriel Escobar trebao bi se danas obratiti Podkomitetu američkog komiteta za vanjske poslove u Washingtonu, koji će razgovarati o stabilnosti i sigurnosti na Zapadnom Balkanu i dati procjene američke politike u regionu.
18.07.2023. u 10:41
get url
text

VEZANI TEKST - Dodikov nezakoniti ukaz danas stupio na snagu, šta čeka Schmidt?

U objavljenom obraćanju zamjenika pomoćnika državnog sekretara Gabriela Escobara pred Komitetom za vanjske poslove Zastupničkog doma (Podkomitet za Evropu), slušajući o angažmanu SAD-a na Balkanu, navodi se da se američka politika na Zapadnom Balkanu zasniva na jednostavnom principu: nastavak integracije regiona u euroatlantske strukture.

Ta integracija jača Evropu kao geostrateškog partnera; jača demokratsko upravljanje i vladavinu prava; i čini zemlje zapadnog Balkana sigurnijim i prosperitetnijim – a time i region boljim sigurnosnim i trgovinskim partnerima za Sjedinjene Države.

- Razumijemo da su prepreke ovom procesu ogromne - uključujući zaustavljeni napredak u demokratizaciji, korupciju, ovisnost o ruskoj energiji, etnonacionalističku politiku i štetni strani utjecaj i dezinformacije. Ipak, one nisu nepremostive; Zapadni Balkan mora poduzeti korake neophodne da kvalificiraju se za članstvo. Naš angažman im pomaže u borbi protiv korozivne korupcije i dezinformacija koje podstiču podložnost zlonamjernom utjecaju – od autoritarnih država poput Rusije i NRK, ali i loših aktera unutar. Naš angažman je usmjeren na rješavanje dugotrajnih tenzija koje prijete ovom putu i šire regionalnu stabilnost - navodi se u izvještaju.

U dijelu izvještaja koji govori o Bosni i Hercegovini, Escobar navodi da "nažalost, u BiH predsjednik entiteta Republika Srpska Milorad Dodik ostaje fokusiran na demontažu Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava BiH".

- Dodikove uporne, secesionističke i antidemokratske akcije ugrožavaju stabilnost, sigurnost i prosperitet zemlje i šire regije. Nastavit ćemo prozivati ​​te akcije i pozivati ​​na odgovornost svakoga ko podriva Dejtonski mirovni sporazum ili ugrožava suverenitet, teritorijalni integritet i multietnički karakter zemlje. Također ćemo nastaviti intenzivne napore da ojačamo opredijeljenost međunarodne zajednice da podrži Dejton, uključujući prikupljanje podrške misiji Evropske unije EUFOR Althea. Nadalje, ostajemo čvrsti u podršci Uredu korištenje bonskih ovlasti od strane visokog predstavnika da se suprotstavi prijetnjama Dejtonskom sporazumu - naglašava Escobar. 

VEZANI TEKST - Tužilaštvo BiH "prati situaciju" nakon Dodikovog potpisivanja ukaza

Transatlantske i evropske integracije su od suštinskog značaja za smanjenje štetnog utjecaja aktera, kao što su Rusija i NRK, ali i korumpiranih lokalnih aktera, koji nastoje da destabilizuju region i ometaju ovu integraciju istovremeno proširujući svoj utjecaj. Rusija ostaje ekskluzivni dobavljač prirodnog gasa za neke zemlje zapadnog Balkana, što predstavlja ozbiljnu prijetnju regionalnoj sigurnosti. Čak i dok ratuje protiv Ukrajine, Kremlj hrani dezinformacije – često preko medija na srpskom jeziku – da bi sijao podjele, nepovjerenje i međuetničke i vjerske tenzije.

NR Kina spaja podmukle narative koji potkopavaju povjerenje u Zapad sa korozivnim investicijama koje zarobljavaju. Nudimo alternative za izgradnju otpornosti na ove utjecaje, usklađivanje partnera sa standardima EU-a za nabavku kritične infrastrukture i strana ulaganja, suzbijanje dezinformacija i razvoj čistih, pouzdanih, pristupačnih i raznovrsnih izvora energije.

Građani Zapadnog Balkana žele bolju budućnost za svoju djecu – onu u kojoj se jače, transparentnije demokratije i vlade smatraju odgovornim, podrška ljudskim pravima je snažna i gdje svi imaju koristi od većeg ekonomskog prosperiteta i sigurnosti. Naš angažman pomaže u ostvarenju ovog sna, a nastavak dvostranačkog angažmana u Kongresu i dalje je ključ njegovog uspjeha - navodi se u Escobarovom izvještaju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.