open-navfaktor-logo
search
Izrazili zabrinutost
EU reagovala na usvajanje nacrta zakona o "stranim agentima" u NSRS-u: U suprotnosti sa evropskim putem
Evropska unija je ozbiljno zabrinuta zbog nedavnih zakonodavnih inicijativa i najava u entitetu Republika Srpska koje su u suprotnosti sa evropskim putem Bosne i Hercegovine, uključujući i Zakon o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija – koji nevladine organizacije označava kao "strane agente", a sada je usvojen u prvom čitanju u Narodnoj skupštini RS-a, saopćili su iz evropske diplomatske službe.
28.09.2023. u 19:06
get url
text

VEZANI TEKST - NSRS: Usvojen Nacrt zakona o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija

- Konačno usvajanje Zakona bi bilo u direktnoj suprotnosti sa više puta ponovljenim opredjeljenjem rukovodstva Republike Srpske za napredak Bosne i Hercegovine ka evropskim integracijama, a posebno u pogledu ključnog prioriteta 11, koji govori o civilnom društvu i ključnog prioriteta 12 o slobodi izražavanja i medija. Pozivamo zastupnike u Narodnoj skupštini RS-a da još jednom razmotre i ne idu dalje s ovim prijedlogom zakona - naveli su u saopćenju.

Kako dodaju, poštivanje ljudskih prava, sloboda izražavanja, sloboda medija i pluralizam, kao i okruženje koje omogućava organizacijama civilnog društva da slobodno djeluju ključni su stubovi demokratskog društva. 

- Osuđujemo nedavno stupanje na snagu izmjena i dopuna Krivičnog zakona Republike Srpske, kojima su ponovo uvedene krivične sankcije za klevetu, čime su nametnuta nepotrebna i nesrazmjerna ograničenja nezavisnim medijima i civilnom društvu, te predstavlja razočaravajući i nesporno veliki korak unazad kada je riječ o zaštiti temeljnih prava. To je u suprotnosti sa očekivanjima koja su pratila dodjelu kandidatskog statusa za članstvo u EU i u suprotnosti sa interesima svih građana Bosne i Hercegovine, pa tako i onih koji žive u entitetu Republika Srpska. Navedeni koraci su također protivni osnovnim načelima EU - saopćili su.

Navode kako EU očekuje od svih nadležnih konstruktivan rad na ključnim prioritetima iz Mišljenja Evropske komisije, što je neophodno kako bi Komisija moga preporučiti otvaranje pristupnih pregovora s Bosnom i Hercegovinom.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.