open-navfaktor-logo
search
Zdravstvo
Evropske zemlje naručuju nove vakcine protiv dominantnih sojeva omikrona, BiH pregovara sa Modernom
Evropska agencija za lijekove (EMA) izjavila je da su u novom valu pandemije koronavirusa, koji trenutno vlada Evropom, dominantne podvrste omikron soja, BA.4 i BA.5.
25.08.2022. u 19:47
get url
text

Zbog toga više farmaceutskih kompanija u svijetu radi na proizvodnji vakcina koje će biti prilagođene novim sojevima i podvrstama, a distriubucija bi trebala početi već u septembru ili početkom oktobra.

Kome je preporučena četvrta doza vakcine

Kako bi što spremnije dočekale jesen, kada se očekuje porast broja oboljelih od COVID-19, mnoge zemlje, pa i neke u regiji, već su dogovorile količine i datume isporuke novih vakcina.

Zanimalo nas je - dokle je po tom pitanju stigla Bosna i Hercegovina?

U Ministarstvu civilnih poslova BiH kažu "kako oni koordiniraju COVAX i EU4Health mehanizmima nabavke vakcina putem kojih do sada nije bilo moguće nabavljati navedene doze s obzirom da COVAX nema potpisan ugovor sa proizvođačima vakcina protiv omikron varijante koronavirusa, a ni kroz mehanizam EU4Health nije bila ponuđena njihova kupovina".

- Ukoliko i kada Ministarstvo civilnih poslova BiH dobije informacije da je u sklopu mehanizma COVAX i EU4Health moguće nabaviti i navedene vakcine, dalje postupanje Ministarstva bit će zasnovano na zahtjevima nadležnih entitetskih ministarstava zdravstva i Brčko distrikta, a s ciljem zaštite stanovništva BiH od COVID-19 zaraznog oboljenja. Ministarstvo civilnih poslova BiH pruža tehničku pomoć u okviru implementacije Sporazuma o zajedničkoj javnoj nabavci zdravstvenih protivmjera (Joint Procurement Agreement - JPA), čiji su članovi Upravnog odbora predstavnici entiteta imenovani od strane Predsjedništva BiH, a putem kojeg je omogućena nabavka lijekova protiv COVID-19 zaraznog oboljenja, lične zaštitne opreme i materijala i opreme za vakcinaciju. Ukoliko putem navedenog Sporazuma bude omogućena nabavka vakcina protiv omikron varijante koronavirusa, postupanje Ministarstva civilnih poslova BiH bit će zasnovano na zahtjevima nadležnih entitetskih ministarstava zdravstva i Brčko distrikta - naveli su iz ovog Ministarstva. 

Prim. dr. Goran Čerkez, pomoćnik federalnog ministra zdravstva, kaže "kako je za nabavku vakcina kako iz redovnog, tako i protiv COVID-19, nadležan Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH".

- Vjerovatno ćemo i mi kroz aranžmane kao što je EU4HEALTH program, nabavljati te vakcine, ali još se ne znaju detalji - dodaje Čerkez.

U Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH istakli su "kako su u toku razgovori sa Farmaceutskom kompanijom Moderna, jednom od proizvođača vakcina protiv COVID-19".

- S obzirom na veliku količinu neiskorištenih vakcina protiv COVID-19 razmatramo opravdanost nabavke dodatnih količina o čemu će javnost u narednom periodu svakako biti obaviještena - naveli su Zavodu za javno zdravstvo FBiH.

Kako se u entitetu RS pripremaju upitali smo u Institutu za javno zdravstvo, no odgovor na postavljena pitanja nismo dobili do objavljivanja teksta.

Virolog iz Essena Ulf Dittmer u intervjuu za Kölnische Rundschau, upozorava da bi prečesta vakcinacija mogla promijeniti imunološki sistem.

Dittmer savjetuje da se ne vakcinišete svaka tri mjeseca da biste izbjegli zahtjeve za nošenjem maske ili testom prema novom Zakonu o zaštiti od infekcija.

- Ako tako često ponavljate vakcinaciju, može doći do promjena u imunološkom sistemu - upozorio je virolog u tekstu kojeg je prenio i presseportal.de.

- Mislim da ima smisla imati docjepljivanje za sljedeću zimu, ali ne svaka tri mjeseca - rekao je Dittmer i za daljnje vakcinacije protiv korone preporučio pacijentima da pričekaju dok ne budu dostupne vakcine BioNTecha i Moderne koje su prilagođene varijanti omikron.

- To su dvovalentne vakcine, sadrže staru vakcinu i adaptiranu varijantu i pokreću široki imunološki odgovor na sve prethodne varijante. Dakle, čekao bih do septembra ili oktobra da te vakcine budu na tržištu i onda bih se vakcinisao za zimsku sezonu - kazao je Dittmer.

Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva početkom jula preporučio je svim imunokompromitiranim i hroničnim bolesnicima da prime i četvrtu dozu vakcine.

- Četvrtu dozu ne trebaju svi, poput mlađih osoba koje su zdrave. No hriničnim bolesnicima i imunokompromitiranim preporuka je da prime četvrtu dozu vakcine - ističe Čerkez.

Čerkez navodi "kako se epidemiološka situacija u našoj zemlji odvija prema očekivanjima stručnjaka".

- Ono što nas je donekle iznenadilo jeste da smo relativno rano ušli u novi val pandemije. Mislili smo da će to biti tek krajem augusta ili početkom septembra, u periodu kada se ljudi vraćaju sa odmora. No desilo se ranije jer se nove podvarijante omikrona lakše prenose. Ali bolnički kapaciteti su očuvani u smislu da nema prevelikog broja hospitaliziranih. Sada u bolnicama uglavnom završavaju osobe starije od 60 godina koje imaju hronične bolesti, narušen imunološki sistem, a naročito oni koji nemaju kompletan vakcinalni status (tri vakcine), a takvih je oko 70 posto - dodaje Čerkez.

Broj smrtnih ishoda i dalje relativno visok

Kaže "kako je broj smrtnih ishoda od posljedica COVID-19 kod starijih osoba i dalje relativno visok".

Prim. dr. Goran Čerkez

- Drugačije je bilo kada su bolnice bile pune i kada je cijeli zdravstveni sistem bio ugrožen, kada nismo imali vakcina. Sada je situacija drugačija, ponašamo se kao i sve evropske zemlje uglavnom, a to znači da smo prešli na individualnu odgovornost - ističe Čerkez.

Osvrnuvši se na period koji je ispred nas, Čerkez smatra "kako će trebati određeni period nakon kojeg će virus preći u sezonski i javljati se slično kao i sezonska gripa".

- Kad kažem "određeni period" vjerujem da će to trajati duže od zime koja je ispred nas. Ako poslušamo prognoze svjetskih stručnjaka, sigurno će trebati još dvije godine u kojima će virus i njegove mutacije biti aktualni, nakon čega bi se trebao početi ponašati kao virus sezonske gripe - kaže.

Naglasio je "da uvođenja novih mjera neće biti".

- Ranije su se mjere uvodile, ne samo zbog velikog broja zaraženih, nego i zbog velikog broja hispitalizacija koje su ugrožavale rad zdravstvenog sistema. U takvim uvjetima mjere su se jednostavno morale uvoditi kako ne bismo došli u situaciju da nemamo mjesta da smjestimo ljude, kao što se to dešavalo u mnogim zemljama. S druge strane, bili smo u obavezi zaštititi stanovnike dok ne dobijemo vakcine. Sada računamo na individualnu odgovornost koja podrazumijeva - ličnu higijenu, distancu od dva metra, ne ići u gužve, nositi maske u zatvorenim prostorima. Posebno to važi za one u trećoj životnoj dobi - kazao je Čerkez.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.