open-navfaktor-logo
search
Usvojen izvještaj
Evropski parlament osuđuje podrivanje državnosti BiH i formiranje paradržavnih institucija
Zastupnici vanjskopolitičkog komiteta (AFET) u Evropskom parlamentu su izglasali izvještaj o Bosni i Hercegovini kojim se oštro osuđuje "nepoštovanje međunarodnih i nacionalnih normi i obaveza, sva retorika mržnje i remetilačke akcije, uključujući povlačenje iz institucija, posebno rukovodstva entiteta Republika Srpska".
14.06.2022. u 14:28
get url
text

Time se, kako se navodi, "destabilizuje zemlja, podriva njena državnost kršenjem Dejtonskog mirovnog sporazuma i sistematski koči donošenje odluka o ključnim zakonima i reformama".

Za ovaj izvještaj su glasala 44 člana vanjskopolitčkog komiteta EP, osam njih je bilo protiv, a pet suzdržanih.

Izglasanim izvještajem se odbacuju svi pokušaji formiranja paralelnih paradržavnih institucija, koji potkopavaju državne institucije, pravni poredak, nezavisnost i suverenitet pravosuđa; poziva na potpun, neselektivni i bezuvjetni povratak u sve državne institucije, a Evropska unija kao i međnarodna zajednica da iskoristi sve raspoložive instrumente, uključujući ciljane sankcije, protiv destabilizujućih aktera u zemlji.

Paulo Rangel, stalni izvjestilac EP o Bosni i Hercegovini, ocijenio je da ovaj izvještaj dolazi u ključnom trenutku kako za zemlju tako i za Evropu.

- Izvještaj će potvrditi podršku Parlamenta evropskoj budućnosti BiH, dok će se baviti glavnim izazovima sa kojima se zemlja suočava, odnosno eskalacijom destabilizujućih aktivnosti i blokiranjem državnih institucija i odlukama - kazao je Rangel.

Po njegovim riječima, ovi izazovi ugrožavaju jedinstvo, suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine i stoje na putu ključnim reformama koje su potrebne da bi BiH napredovala na svom evropskom putu, a to su izborne i ustavne reforme i ispunjenje 14 ključnih prioriteta.

U izglasanom izvještaju, evropski zastupinici poručuju da je tempo pristupanja EU određen pravilnim funkcionisanjem demokratskih institucija, zasnovanih na vladavini prava, dobrom upravljanju i osnovnim pravima.

Stoga se poziva BiH da napreduje u ostvarivanju 14 ključnih prioriteta vraćanjem nezavisnosti pravosuđa, jačanjem vladavine prava, intenziviranjem borbe protiv korupcije i organiziranog kriminala, osiguravanjem slobode medija i povoljnog okruženja za civilno društvo i zaštitu ranjivih grupa.

Također se upozorava da evropska budućnost BiH zavisi od održivog mira i istinskog pomirenja, što garantuje njen demokratski, inkluzivan i multietnički karakter; poziva BiH da ubrza efikasno i nepristrasno procesuiranje ratnih zločina u skladu sa revidiranom nacionalnom strategijom procesuiranja ratnih zločina.

U izvještaju se pozivaju vlasti BiH da preokrenu trend nazadovanja u usklađivanju sa zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom EU-a, posebno u pogledu provedbe sankcija protiv Rusije i Bjelorusije nakon invazije na Ukrajinu. BiH se poziva da ojača dobrosusjedske odnose.

Inače izvještaj koji je izglasan na vanjskopolitčkom komitetu će se kasnije u toku ove godine pojaviti na plenarnoj sjednici EP kada će dobiti i konačnu verziju Rezolucije Evropskog parlamenta.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.