open-navfaktor-logo
search
Nakon hapšenja
Faktor saznaje: Salko Zildžić nalazi se u pritvoru u Užicu, angažirao advokata iz Srbije
Federalni zastupnik Stranke demokratske akcije (SDA) Salko Zildžić uhapšen je na graničnom prijelazu Bajina Bašta i trenutno se nalazi u pritvoru u Užicu, potvrđeno je za Faktor iz izvora bliskog Zildžiću.
20.09.2023. u 09:42
get url
text

Prilikom ulaska u Srbiju Zildžiću je u automobilu pronađen pištolj, za koji ima dozvolu u Bosni i Hercegovini.

Kako nam je rečeno, Zildžić je krenuo preko granice da se vidi s nekim poznanicima u Bajinoj Bašti, a zaboravio je da u automobilu ima oružje.

On je trenutno u pritvoru, a također nam je rečeno da je angažirao advokata iz Srbije.

Ambasador BiH u Srbiji Aleksandar Vranješ za Faktor je potvrdio da nema zvaničnu informaciju o hapšenju Zildžića.

- Nemamo zvaničnu informaciju da je izvršeno privođenje niti je navadeni državljanin zatražio konzularnu pomoć ambasade - rekao je ambasador Vranješ. 

Predsjednik Komisije za sigurnost Zastupničkog doma Federacije Bosne i Hercegiovine Dragan Mioković kaže da je već pripremljen akt koji će biti upućen relevantnim adresama u FBiH i državi.

- Tražit ćemo da se državljanin BiH i član parlamenta i član Komisije za sigurnost gospodin Zildžić pokuša što prije vratiti u BiH, ne ulazeći u meritum kompletnog problema, to neka rade relevantne institucije. U direktnom sam kontaktu s ministrom unutrašnjih poslova Ramom Isakom i sve što radim kao predsjednik Komisije, radit ću u koordinaciji s njim - rekao je Mioković za Faktor.

Ministar unutrašnjih poslova FBiH Ramo Isak za Faktor je rekao da se ministarstvo zvanično obratilo Ministarstvu vanjskih poslova BiH i čeka potvrdu informacije o hapšenju i dodatne detalje.

- Nakon što dobijemo zvaničnu informaciju o hapšenju i pojašnjenje okolnosti, onda ćemo poduzeti određene korake - rekao je Isak.

Iz SDA za sada niko nije zvanično potvrdio da je Zildžić uhapšen niti su se o ovom slučaju zvanično oglašavali.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.