open-navfaktor-logo
search
Stranački dogovori
Faktor saznaje: SDP-ov delegat se povlači, Konaković ulazi u Dom naroda FBiH
Mjesto SDP-ovog delegata u Klubu Bošnjaka u Domu naroda FBiH zauzet će upravo Elmedin Konaković, koji će tako svoje prihode "ojačati" i pripadajućim paušalom u federalnoj zakonodavnoj vlasti
26.06.2019. u 14:41
get url
text

Predsjednik Naroda i pravde i aktuelni predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Elmedin Konaković uskoro bi, zahvaljujući dogovoru sa SDP-om, mogao postati delegat u Domu naroda Parlamenta FBiH.

Dio je to ranijeg međustranačkog dogovora, prije svega između Nermina Nikšića i Elmedina Konakovića, koji je za cilj prvobitno imao izbor Denisa Bećirovića (SDP) za delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH. Da bi taj cilj bio ostvaren, SDP-u je bio potreban što veći kapacitet u Domu naroda Parlamenta FBiH, kojeg mu je omogućio upravo Konaković.

Narod i pravda je u Skupštini Kantona Sarajevo glasove svojih bošnjačkih zastupnika, iako su imali kapacitet da izaberu "svog" delegata, podredila izboru SDP-ovog zastupnika Samira Suljevića u Klub Bošnjaka u Domu naroda FBiH, koji je u federalnu zakonodavnu vlast imenovan sa liste Elvedina Okerića (Narod i pravda).

Utvrđenim dogovorom je predviđeno da se Suljević, nakon što se okonča procedura izbora državnih delegata, povuče sa te pozicije, a realizacija tog dogovora bi se, prema informacijama Faktora, trebala uskoro i okončati. Na tome barem insistira Konaković, dok se dio Kantonalnog odbora SDP-a Sarajevo protivi toj mogućnosti. Kakvo povjerenje vlada između SDP-a i Naroda i pravde svjedoči činjenica da SDP nije bio spreman prepustiti izbor Bećirovića eventualnom glasu delegata Naroda i pravde pa je u okviru paketa međustranačke trgovine i raspodjele pozicija utvrđen i ovakav dogovor za Dom naroda.

Mjesto SDP-ovog delegata u Klubu Bošnjaka u Domu naroda FBiH zauzet će upravo Elmedin Konaković, koji će tako svoje prihode "ojačati" i pripadajućim paušalom u federalnoj zakonodavnoj vlasti.

Podsjetit ćemo i da je jedan od uvjeta Denisa Bećirovića da bi prihvatio kandidaturu za Predsjedništvo BiH na prošlim Općim izborima bio obaveza SDP-a da mu osigura mjesto u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.