open-navfaktor-logo
search
Haos
Farsa u Zastupničkom domu sa vođenjem sjednice, zaključak vladajuće većine pao na glasanju
Više zastupnika iz opozicionih stranaka upitalo je odmah na početku današnje sjednice Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine zašto još nije riješeno pitanje izbora novog rukovodstva ovog doma.
04.03.2024. u 11:44
get url
text

VEZANI TEKST - Može li Marinković-Lepić koja je dala ostavku i dalje uživati benefite predsjedavajuće?

Pitali su do kada će Mirjana Marinković-Lepić (NS), predsjedavajuća u ostavci, koja obavlja sve poslove osim vođenja sjednice, davati ovlaštenje za vođenje sjednice dopredsjedavajućem Mladenu Boškoviću (HDZ).

- Ovo postaje farsa, besmisleno. Nema prepreka da se izabere novi predsjedavajući a ne da HDZ rukovodi sa oba doma Parlamenta FBiH. Obraćam se predsjedavajućoj, ona prima stranke, održava stranačke press konferencije i kritikuje tamo nekoga, sve radi osim rukovođenja sjednicama. Šta je razlog? Molim vas da završimo ovu farsu. Imate izlaz iz ove situacije - rekao je zastupnik Haris Šabanović (SDA).

Govorila je i zastupnica Alma Kratina (DF) koja je kazala kako cjelokupna situacija poprima smiješan ton.

- Pišem zahtjev za dopunu dnevnog reda, ne znam kome da se obratim, od koga da tražim dopunu dnevnog reda!? Nakon zahtjeva dobijam odgovor, sugestiju da povučem tačku dnevnog reda potpisanu od Mirjane Marinković-Lepić. Razriješite nas tih dilema - kazala je Kratina.

Boškovoć je zatražio od zastupnika Belmina Zukana (SDP) da pročita zaključak kojim se pojašnjava kako je ovlaštenje za vođenje sjednice legalno. 

- Zastupnički klubovi parlamentarne većine uputili su zaključak da ovlaštenje dato od predsjedavajuće ima poslovnički osnov - pročitao je, između ostalog, Zukan.

Zaključak se odnosi na to da Bošković može voditi sjednicu umjesto Marinković-Lepić. Zaključak nije dobio podršku. Zatim su se zastupnici pojedinačno izjašnjavali. Nakon pojedinačnog glasanja zastupnika opet nije bilo podrške. 

{$galerijaFotografija}

Ponovo se za riječ javio Šabanović.

- Ovaj zaključak veze nema sa onim što sam govorio. Postoji izlaz iz ove situacije, to je zove izbor rukovodstva Zastupničkog doma. Poslovnički imate sve preduvjete da odredite. Predmetna situacija je definirana novim nedemokratskim Poslovnikom - kazo je Šabanović.

VEZANI TEKST - Mirjana je tu, ali kao da je nema: Marinković-Lepić zaključila bolovanje, ali ne želi voditi sjednicu

Kratina je dodala "kako ne zna šta je Zukan ponudio kao odgovor".

Bošković je potom dao zaključak na glasanje koji nije dopo potrebnu većinu. Potom je zatražio pojedinačno izjašnjavanje, ni tada nije zaključak prošao, da bi iznenađeni Bošković dao pauzu od pet minuta.

Nakon pauze Bošković je rekao da će se sjednica nakon verifikacije mandata zastupnici Franki Leko biti prekinuta i da će se nastaviti kada se za to steknu uvjeti.

Mirjana Marinković-Lepić podnijela je ostavku 25. septembra zbog, kako je navela, "zdravstvenih razloga". U međuvremenu je obavljala posao predsjedavajuće kada je htjela a kada nije, onda je prebacivala ovlasti na Boškovića, koji je uglavnom vodio sjednice. 

0J4A3651.JPG
1 od 29
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.