open-navfaktor-logo
search
Kazna 27.000 maraka
Federalna veterinarska inspekcija povukla iz prodaje i uništila 12 kg opozvanih kobasica Wudy
Nakon zaprimanja obavijesti Agencije za sigurnost hrane BiH da su na tržište Bosne i Hercegovine isporučene pileće kobasice brenda "Wudy" porijeklom iz Italije u kojima je utvrđena prisutnost bakterije Listeria monocytogenes (ST155), Federalni veterinarski inspektorat je krajem septembra izvršio inspekcijski nadzor – kontrolu provođenja opoziva i povlačenja proizvoda s tržišta kod uvoznika u Širokom Brijegu.
14.10.2022. u 14:45
get url
text

S obzirom na to da je u inspekcijskom nadzoru kod uvoznika utvrđeno da se određena količina opozvanog proizvoda još nalazi u prodaji na tržištu, inspekcijski nadzor je nastavljen u trgovinama, te su do sad izvršene kontrole u 77 trgovina na području FBiH. U pet kontrolisanih trgovina je u prodaji zatečena količina od ukupno 12 kg opozvanog proizvoda, koja je uništena na mjestu, a svi subjekti nadzora koji su zatečeni u prekršaju će biti sankcionisani u skladu sa zakonom, saopćila je Federalna uprava za inspekcijske poslove (FUZIP).

VEZANI TEKST - U pilećim kobasicama brenda "Wudy" iz Italije pronađena bakterija opasna po zdravlje

- Upozoravamo subjekte u poslovanju s hranom da su dužni efikasno i tačno obavijestiti potrošače o razlozima za povlačenje hrane i, ako je potrebno, od potrošača tražiti povrat takve hrane kojom su već snabdjeveni. Također, skrećemo pažnju veterinarima i veterinarskim inspektorima na važnost stručnog i savjesnog obavljanja propisanih veterinarsko-zdravstvenih pregleda u objektima koji su pod njihovim veterinarsko-zdravstvenim nadzorom, kako bi se pravovremenim i profesionalnim djelovanjem spriječile štetne posljedice po zdravlje stanovništva - izjavio je glavni federalni veterinarski inspektor, dr. vet. Nermin Smajlagić.  

Subjektu nadzora - uvozniku je za uočene nepravilnosti izrečeno rješenje o otklanjanju nedostataka, dok će za dva subjekta nadora koji iz prodaje nisu povukli opozvane proizvode, u skladu sa Zakonom o hrani biti izdati prekršajni nalozi u ukupnom iznosu od 27.000 KM, saopćio je FUZIP.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.