open-navfaktor-logo
search
Neprihvatljivo
Federalna vlada odbila Čavalićev i Durićev prijedlog o izmjenama Zakona o doprinosima
Vlada Federacije nije prihvatila Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o doprinosima, kojeg su po skraćenom postupku predložili Admir Čavalić i Irfan Durić zastupnici u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.
02.02.2023. u 12:29
get url
text

- U vezi s dodavanjem novog člana 10c u Zakonu o doprinosima, ukazujemo da je u skladu sa Zakonom o doprinosima osnovica za obračun doprinosa bruto plaća, odnosno naknada plaće zaposlenika, utvrđena u skladu sa propisima koji reguliraju primanja osoba u radnom odnosu.

"Doprinijelo bi nejednakosti"

Zakonom o doprinosima ne reguliraju se i ne ograničavaju iznosi plaća niti drugih primanja radnika, nego se propisuju stope doprinosa na plaću i iz plaće, a iz uplaćenih doprinosa radnik ostvaruje pravo na penzijsko i invalidsko osiguranje, zdravstveno osiguranje i osiguranje u slučaju nezaposlenosti - naveli su iz Vlade FBiH.

Pojašnjavaju kako se doprinosi obračunavaju na stvarne plaće te bi uvođenje poticajnih mjera na ovaj način uveliko doprinijelo nejednakosti.

- Suština obračuna i uplate doprinosa jeste da se radniku stvori sigurnost u slučajevima kao što su zdravstveni problemi, problemi u slučaju gubitka posla i u konačnici potreba da se osigura odgovarajuća penzija.

Zakonom o doprinosima u Federaciji Bosne i Hercegovine, kao i zakonima o doprinosima u okruženju i ostalim evropskim zemljama, propisane su jedinstvene stope doprinosa za plaće i naknade plaća po kojim su svi poslodavci dužni obračunavati i uplaćivati pripadajuće doprinose za obavezna osiguranja, te je potpuno neprihvatljivo i neprovodivo da se za dio plaće plaćaju propisani doprinosi, a za drugi dio plaće samo doprinos za penzijsko i invalidsko osiguranje i to po stopi koja je daleko niža od propisane (bez doprinosa za zdravstveno osiguranje i doprinosa za osiguranje u slučaju nezaposlenosti).

lzmjenama Zakona o doprinosima na predloženi način srušio bi se osnovni princip sistema obaveznih socijalnih osiguranja (osnovno načelo socijalne sigurnosti na kojima počivaju svi sistemi osiguranja, a ostvaruje se kroz obavezne uplate doprinosa za zaposlenike od poslodavaca) - obrazloženo je iz Vlade FBiH.

Predložene dopune Zakona o porezu na dohodak u koliziji

Neprihvatljivim se smatra i Prijedlog zakona o dopuni Zakona o porezu na dohodak koji su Vladi FBiH na mišljenje dostavili zastupnici Admir Čavalic i Irfan Durić.

U mišljenju Federalnog ministarstva finansija navedeno je kako je predložena dopuna Zakona o porezu na dohodak u koliziji sa Zakonom o radu kojim se kao posebnim propisom trebaju uređivati prava radnika na plaću i povećanje plaće.

Dodaje se kako je Prijedlog zakona u koliziji sa samim zakonom koji dopunjava.

Naime, u dopunama je traženo da se zakon o porezu na dohodak dopuni sa članom 10 koji propisuje prihode zaposlenika koji ne ulaze u dohodak od nesamostalne djelatnosti i koji ne podliježu oporezivanju, na način da se u navedenom stavu dodaje nova tačka koja glasi: "povećanje mjesečne plaće radniku u iznosu do 400,00 KM, u odnosu na prosječnu plaću koja je isplaćena za period septembar-novembar 2022. godine.

Povećanje plaća ali ne na teret poslodavaca 

Novozaposleni radnik ostvaruje ovo pravo nakon tri mjeseca neprekidnog rada kod istog privrednog društva, odnosno obrtnika, a osnovica je posljednja plaća radnika koju je primio kod tog poslodavca."

U obrazlozenju predloženog rješenja predlagači navode da je intencija istih da se omogući povećanje plaća radnicima, ali i ne na teret poslodavca. Time bi se, prema njihovom mišljenju, ublažile negativne posljedice, unaprijedilo okruženje za poslovanje u Federaciji Bosne i Hercegovine i poboljšao položaj radnika i standard građana, te smanjenje sive ekonomije. Također istiću da usvajanje ove mjere neće dovesti do smanjenja prihoda budžeta i vanbudžetskih fondova, nego da će se isti povećati.

 

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.