open-navfaktor-logo
search
Inicijativa
Federalna zastupnica Mazić traži povećanje egzistencijalne naknade za borce na sedam KM
Naknada u većini kantona povećana je sa pet na šest KM dok je FBiH u ovoj godini implementirala povećanje od devet feninga, navodi Edita Mazić
AUTOR: E.D.-Š.
02.06.2024. u 19:40
get url
text
FOTO: ARHIV/FAKTOR
Federalna zastupnica Edita Mazić (SDA) na posljednjoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH zatražila je od Federalnog ministarstva za boračka pitanja da se ispravi nepravda načinjena u ovoj godini prema nezaposlenim demobilisanim borcima koji primaju egzistencijalnu naknadu sa federalnog nivoa koja je sa pet KM po mjesecu provedenom u odbrani povećana za mizernih 0,9 feninga.
Mazić traži povećanje naknada na sedam KM.
- Tražim da se nezaposlenim demobilisanim borcima koji imaju 57 i više godina i primaju egzistencijalnu naknadu sa federalnog nivoa da im se uveća na 7 KM, a koja sada iznosi sramnih 5,09 KM. Kada je riječ o demobilisanim borcima, pravo na ovu naknadu imaju oni koji su nezaposleni, a u Armiji RBiH proveli su najmanje godinu dana, s tim da kantoni finansiraju naknadu za mlađe od 57 godina, a Federacija za starije od 57 godina.
Ova naknada sada iznosi pet KM po mjesecu provedenom u odbrani. Naknada u većini kantona povećana je sa pet na šest KM dok je FBiH u ovoj godini implementirala povećanje od devet feninga. Zahtijevam da se ova nepravda ispravi jer smatram da je povećanje od devet feninga zaista mizerno. Naam se da ćete imati razumijevanja za najugroženiju kategoriju ljudi - kazala je na sjednici Mazić.
U razgovoru za Faktor Mazić ističe da ju je na ovu inicijativu ponukala teška materijalna situacija u kojoj se nalazi veliki broj demobilisanih boraca i zbog inflacije.
- Mnogi su mi kazali zašto nisam podnijela inicijativu i za borački dodatak. To nisam mogla uraditi jer su moje pojedine kolege već to pitanje potencirale, ali svakako ovom prilikom želim kazati kako sam svim srcem za to da borci koji nikada ništa nisu dobili od države, da imaju borački dodatak bilo da su zaposleni ili u penziji - kazala je Mazić.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.