open-navfaktor-logo
search
Upućena inicijativa
SDA traži izmjene Zakona o dopunskim pravima branilaca i članova njihovih porodica TK
AUTOR: J. B.
30.05.2024. u 16:06
get url
text
Skupština TK
Skupština TK
Klub zastupnika Stranke demokratske akcije (SDA) u Skupštini Tuzlanskog kantona (TK) pokrenuo je inicijativu za izmjenu kantonalnog Zakona o dopunskim pravima branilaca i članova njihovih porodica.
Predloženom izmjenom, saznaje Faktor, produžava se vremenski period u kojem nezaposleni demobilisani borci mogu ostvariti 12 mjeseci boračkg staža, a što je uvjet za dobijanje novčane egzistencijalne naknade.
Podsjećamo, s nivoa kantona isplaćuje se egzistencijana naknada za demobilisane borce koji imaju manje od 57 godina starosti.
Naime, u Zakonu o dopunskim pravima branilaca i članova njihovih porodica TK, u članu dva, demobilisanim braniocem smatra se pripadnik Armije Republike Bosne i Hercegovine, Hrvatskog vijeća obrane i policije nadležnog organa unutrašnjih poslova, koji je učestvovao u pripremama za odbranu ili u odbrani BiH, od 18. septembra 1991. do 22. aprila 1996. godine, a najmanje 12 mjeseci. U članu 45, istog zakona, pravo na novčanu egzistencijalnu naknadu imaju nezaposleni demobilisani branioci koji su bili pripadnici oružanih snaga najmanje 12 mjeseci, u periodu od 18. septembra 1991. do 23. decembra 1995. godine. Dakle, ova dva datuma u zakonu nisu usklađena, a predloženim izmjenama trebali bi biti ujednačeni odnosno da pravo na novčanu egzistencijalnu naknadu ostvari i oni demobilisani borci koji su bili pripadnici oružnih snaga do 22. aprila 1996. godine.
- Navedenom inicijativom svim demobilisani braniocima kojima je priznato pravo na "novčanu egzistencijalnu naknadu", zaključno sa 23. decembrom 1995. godinom, a prema uvjerenjima nadležnih organa su demobilisani 22. aprila 1996. godine, bit će priznat i navedeni period - navedeno je u inicijativi koju potpisuje Šekib Umihanić, predsjednik Kluba zastupnika SDA u Skupštini TK.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.