open-navfaktor-logo
search
Kontrola cijena
Federalni inspektori i dalje zatiču nepravilnosti na benzinskim pumpama, objavili spisak za septembar
Federalna inspekcija od marta pojačano kontroliše cijene goriva i poštivanje maksimalno dozvoljene marže za naftne derivate, a dosad je izrekla i niz kazni, no i dalje zatiču nepravilnosti s cijenama na benzinskim pumpama.
18.10.2022. u 08:12
get url
text

Isti slučaj je i sa cijenama pojedinih osnovnih životnih namirnica i drugih proizvoda u trgovinama za koje su također ograničene marže na osnovu odluke Vlade FBiH kojom se, usljed rasta cijena, želi spriječiti sticanje ekstra profita i bogaćenja trgovaca.

VEZANI TEKST - Inspektori na pumpama: Samo za ovaj mjesec uručit će 227.800 KM kazni zbog cijena

Prema posljednjem izvještaju, koji se odnosi na kontrole tokom septembra, nepravilnosti su utvrđene na pet benzinskih pumpi, i to Energopetrol Sarajevo - benzinska stanica Semizovac, Maksumić Oil Jablanica, Dem Alm Company Lukavac, Nutri Živinice, te Hifa - benzinska stanica Banovići.

Kada je riječ o cijenama u trgovinama, iz Federalne uprave za inspekcijske poslove su saopćili da su nepravilnosti utvrđene kod firme Rima pak Zenica, te kod, kako se navodi, fizičkih lica Market mak Ilijaš i Samoposluga super konzum Kiseljak.

Kazne se kreću od 1.000 KM do 10.000 KM za firme, 250 KM do 2.500 KM za odgovornu osobu u firmi, te od 500 KM do 1.500 KM za fizičko lice.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.