open-navfaktor-logo
search
Bihać
Federalni ministar poljoprivrede Šemsudin Dedić otvorio "EKOBIS 2018“
Međunarodni  ekološki sajam „EKOBIS 2018“, koji je već postao prepoznatljiv širom Evrope
13.09.2018. u 15:07
get url
text

- Zadovoljstvo mi je otvoriti 16. međunarodni  ekološki sajam "EKOBIS 2018", koji je već postao prepoznatljiv širom Evrope. Ovogodišnja posebnost je sajamska tema "Proizvodnja hrane i  njeni potencijali u BiH“, jer to mora biti jedan od segmenata našeg razvoja i  ekonomskog napretka. Posjetitelji će u naredna tri dana moći vidjeti pozitivnu Bosnu i Hercegovinu, odnosno ljude koji rade, proizvode i doprinose - poručio je ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Federacije BiH Šemsudin Dedić, otvarajući  "EKOBIS 2018.

Sajam će u naredna tri dana biti održan pod motom  "Uzgojimo vlastitu hranu–pažljivo birajmo ishranu", s obzirom da je glavna tema "Poljoprivredna proizvodnja i prehrambena industrija".

Generalni pokrovitelj Sajma u Bihaću je Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Federacije BiH, dok je ovogodišnji regija -partner Virovitičko–podravska županija.

- Ponosni smo na tu činjenicu, da su sajmovi "VIRO–EXPO" i "EKOBIS" dugogodišnji partneri.  U Bihaću će naredna tri dana biti 31 izlagač iz Republike Hrvatske, a čak 22 iz Virovitičko–podravske županije. Predstavit će se naši proizvođači meda, ljekovitog bilja, ali i ugostitelji, koji će prezentirati našu bogatu gastronomsku ponudu - istakao je župan Virovitičko–podravske županije Igor Andrović.

Sva dosadašnja sajamska izdanja bila su izložbeno-prodajnog karaktera, a predstavili su se izlagači iz BiH, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Slovenije, Austrije, Njemačke, Češke, Slovačke, Italije, Francuske, Turske, Finske i Izraela. Ove godine, na sajmištu, u sportskoj dvorani "Luke“, predstavit će se 230 izlagača iz nekoliko zemalja regije.

Premijer Unsko-sanskog kantona (USK) Husein Rošić  je konstatirao kako je ovaj sajam zapravo velika šansa Kantona i grada Bihaća, jer prije svega politički ujedinjuje predstavnike svih nivoa vlasti.

 - Sajam svake godine napreduje, privlači sve veću pažnju. Zato se moramo animirati, kako bismo ga adekvatno i promovisali u cijelom svijetu. Ovakve priče su nam neophodne za ostvarivanje naših turističkih, poljoprivrednih i  ekoloških ciljeva - dodao je Rošić.

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić ukazao je na važnost Sajma i okarakterizirao ga kao brend "Grada na Uni".

 - Tek sada vidimo koliko su značajni bili oni poslijeratni – pionirski koraci u oraganizaciji i realizaciji ovog projekta. EKOBIS se ustabilio, bolje reći postao brend našeg grada. Ljudi koji ga organizuju, pretvorili su sve ovo u vrhunsku evropsku priču. Grad Bihać, građani i privreda u gradu imaju ogromnu korist od ove manifestacije - kazao je  Fazlić.

U proteklih 15 godina, na Sajmu se predstavilo više od 3. 000 izlagača iz 18 zemalja, a posjetilo ga je više od 200. 000 posjetilaca. Ovogodišnje, šesnaesto sajamsko izdanje trajat će od 13. do 15. septembra.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.