open-navfaktor-logo
search
Ispravljanje nepravde
Federalni parlamentarci pripremili izmjene zakona koje se tiču uvođenja boračkog dodatka, na potezu Vlada FBiH
Svi mi iz PDV-a plaćamo borački dodatak pripadnicima vojske koja je počinila genocid u BiH a do sada nismo imali priliku da se na adekvatan način zahvalimo ljudima koji su branili ovu državu i ovo je historijska prilika, kazao je Fahrudin Čolaković
AUTOR: E. Duvnjak-Šalaka
22.05.2024. u 21:39
get url
text
FOTO: Faktor/Arhiva
Grupa federalni parlamentaraca pripremila je prijedlog izmjena Zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica koje se tiču uvođenja boračkog dodatka, potvrdio je za Faktor Fahrudin Čolaković (SDA), delegat u Domu naroda Parlamenta Federacije, inače jedan od inicijatora boračkog dodatka.
Implementacija u januaru 2025. godine 
Dodaje kako će izmjene zakona u što kraćem roku biti upućene Vladi Federacije BiH a borački dodatak se odnosi na pripadnike Armije RBiH, HVO-a i tadašnjeg MUP-a koji su penzionisani ili rade a nemaju nikakvu stalnu boračku naknadu.
Izmjene zakona bi trebalo da stupe na snagu u januaru 2025. godine.
- Grupa delegata iz Doma naroda Parlamenta Federacije BiH i grupa zastupnika iz Zastupničkog doma Parlamenta FBiH zajedno su napravili prijedlog izmjena Zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih borodica FBiH u smislu uvođenja boračkog dodatka za penzionisane pripadnike Armije RBiH, HVO-a i MUP-a i pripadnike ovih komponenti koji su u radnom odnosu.
Ostavili smo Vladi FBiH da utvrdi kriterije, samo smo odredili donju granicu raspoloživog novca za narednu budžetsku godinu i ona iznosi 150 miliona KM. Odnosno, dva posto budžeta FBiH. Vlada FBIH treba da finalizira zakon, odredi kriterije za dodjelu boračkog dodatka, koliko bi on iznosio, da li bi bio na mjesečnom ili godišnjem nivou... Potom da zakon uputi u parlamentarnu proceduru kako bi mogao stupiti na snagu 1. januara 2025. godine - govori nam Čolaković.
Upitali smo šta ukoliko se i ovaj put Vlada FBiH ogluši o borački dodatak.
Na kraju svake godine ostane neutrošenog novca za borce 
- Ukoliko se Vlada ponovo ogluši ali ne vidim zbog čega bi to učinila, to bi već bilo kršenje boračkih prava najzaslužnijih članova ovog društva, čime bi pokazali manjak karaktera. Onda će se primjenom drugih mjera te stvari završiti. Zakon bi mogao stupiti na snagu u januaru naredne godine. Svi smo a i Vlada FBiH svjesni činjenice da boračka populacija stari, umire. Svake budžetske godine mislim da oko 7.000.000 KM ostane neutrošenih - kazao je Čolaković i poručio:
- Ljudi koji su činili genocid u BiH imaju borački dodatak. Svi mi iz PDV-a plaćamo borački dodatak pripadnicima vojske koja je počinila genocid u BiH a do sada nismo imali priliku da se na adekvatan način zahvalimo ljudima koji su branili ovu državu i ovo je historijska prilika da se to ispravi. Mi ćemo na tome insistirati do kraja.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.