open-navfaktor-logo
search
Ekshumacija
Foča: U blizini sela Izbišno ekshumirani posmrtni ostaci jedne žrtve proteklog rata
Posmrtni ostaci jedne žrtve proteklog rata ekshumirani su danas u kanjonu rijeke Bistrice, u blizini sela Izbišno, općina Foča.
18.07.2023. u 13:58
get url
text

Prema informacijama sa kojima raspolaže Institut za nestale osobe Bosne i Hercegovine, najvjerovatnije se radi o žrtvi bošnjačke nacionalnosti koja je na ovom području ubijena u oktobru 1992. godine dok je iz sela Jeleč pokušavala doći do slobodne teritorije.

Posmrtni ostaci su pronađeni na površini terena i uz nešto odjeće i obuće. Nakon ekshumacije će posmrtni ostaci biti prebačeni u KJKP "Gradska groblja" Visoko radi kriminalističko-tehničke i sudsko-medicinske obrade te izuzimanja koštanih uzoraka sa ciljem identifikacije žrtve uz pomoć DNK metode.

U procesu ekshumacije su osim istražitelja Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine učestvovali i ljekar-patolog sudske medicine, predstavnici Tužilaštva Bosne i Hercegovine, SIPA-e, Međunarodne komisije za nestale (ICMP) kao i policijski službenici MUP-a RS-a - PS Foča, koji su vršili osiguranje lokacije i pružali kriminalističko-tehničku podršku.

Ekshumacija je izvršena pod nadzorom Tužilaštva BiH i prema naredbi Suda Bosne i Hercegovine, saopćio je INOBiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.