open-navfaktor-logo
search
Solidarnost
Fondacija "Alija Izetbegović": Bosanci i Hercegovci osjećaju težinu nepravde prema Palestincima
Fondacija "Alija Izetbegović" pridružuje se važnim svjetskim akterima u osudi nasilnog i bespravnog postupanja izraelskih državnih organa i policije prema Palestincima.
11.05.2021. u 13:41
get url
text

- Primjena sile u lišavanju Palestinaca prava na mirne proteste i iskazivanje neslaganja s politikom maskirane aneksije dijelova palestinske teritorije koju Izrael provodi na okupiranoj Zapadnoj Obali i u Istočnom Jerusalemu, predstavlja eklatantno kršenje važećih normi ljudskih prava, međunarodnog prava i akata Ujedinjenih nacija. To se sve čini naočigled svjetske javnosti i, nažalost, nekažnjeno - saopćili su iz Fondacije.

Većina stanovnika Bosne i Hercegovine, kako dodaju, osjećaju svu težinu nepravde i nasilja kojima su izloženi Palestinci u Kudsu i širom okupiranih teritorija.

- Koncept otimanja zemlje i protjerivanja drugog i drugačijeg kako bi se proširile etnički očišćene teritorije, u Bosni i Hercegovini je provođen na najsvirepiji način, kao surova negacija pravde i prava, ali i humanog stava čitavog miroljubivog svijeta. Stoga se u potpunosti solidariziramo sa Palestincima i njihovom borbom za svoja osnovna ljudska prava i slobode i tražimo da se nasilje nad Palestincima zaustavi - zaključuju u saopćenju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.