open-navfaktor-logo
search
Potrebno 20 ruku
Formiranje Vlade HNK na čekanju, Raguž poručio: Neozbiljni razgovori uz kafu i piće, samo se sabiru ruke
Pregovori za formiranje vlasti u Hercegovačko-neretvanskom kantonu traju već mjesecima, iako je u više navrata najavljivan njihov epilog.
05.07.2023. u 07:51
get url
text

VEZANI TEKST - SDA čeka poziv na pregovore, kome je Čović poslao poruku o šest-sedam ruku za formiranje vlasti u HNK

Predsjednik kluba zastupnika HDZ-a 1990 u Skupštini Hercegovačko-neretvanskog kantona Ivan Odak ponovio je kako je okvirni rok za formiranje vlade 15. juli.

- Razgovara je bilo neformalnih, uz kafu – naveo je dodajući da zvaničnih razgovora nije bilo u skorije vrijeme.

Haris Šabanović, zastupnik SDA u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, naveo je da su poslali svoje principe koalicionim partnerima te da čekaju poziv na pregovore zasnovane na tim principima.

- Naš je kapacitet ostao nepromijenjen iako je bilo određenih pritisaka. U punom smo kapacitetu, sedam plus 1. Dragan Čović je rekao 15. juli. On je do sada znao biti optimista tako sa tim terminima, ne mora značiti da će to i biti tako – kazao je Šabanović te dodao:

- Što se tiče nas, mi smo spremni. Znamo naše principe i znamo šta želimo. Mi možemo i naredne sedmice formirati vlast ako ima spremnosti da se posuštuje izborni rezultat i status Bošnjaka u Hercegovini koji su u ovom slučaju u velikoj većini oličeni u SDA.

VEZANI TEKST - HDZ odlučuje: Hoće li novu Vladu HNK podržati dva ili sedam Bošnjaka?

Potom je Šabanović komentirao i drugi blok, SDP i NiP.

- Meni se čini da bi oni pristali na 11:1 samo da nije SDA u toj vlasti. Njima stav Klub Bošnjaka ne znači ništa. Stalo im je do vlasti i meni se čini pasalo bi im i 11:1 samo da oni budu dio te vlasti – zaključuje on.

Slaven Raguž, predsjednik Hrvatske republikanske stranke, naveo je kako u proteklih mjesec dana zvaničnih poziva na pregovore nije bilo.

Na pitanje da li bi pristali na formiranje vlade sa SDP-om i NiP-om te šta bi bili njihovi uvjeti, Raguž navodi kako sve zavisi od situacije.

- Na ovim karakteristikama neozbiljnosti HRS neće učestvovati u bilo kakvim razgovorima s političkim subjektima jer očigledno se samo sabiru i oduzimaju ruke, a o programu niti o bilo čemu ozbiljnom nema razgovora. Niko nas ne kontaktira niti komunicira sa nama tako da ne bi imalo smisla da HRS ikoga podrži – kazao je on.

Istakao je kako nisu vođeni nikakvi razgovori na nekom ozbiljnom nivou.

- Ono što smo mi razgovarali bilo je uz kafu i piće. Dakle, ozbiljni razgovori o kojim ovisi život građana našeg kantona se vode unutar institucija koje su za to uspostavljene. Razgovori po kafanama nisu dio ozbiljnih pregovora oko vlade kantona – poručio je.

Za potvrdu nove Vlade HNK potrebno je 20 ruku zastupnika, od njih ukupno 30 koliko broji Skupština HNK.

VEZANI TEKST - Čeka li nova vlada HNK dogovor "Trojke" i Čovića u Sarajevu i izbor sudije Ustavnog suda

U Skupštini HNK najviše zastupnika ima politički blok okupljen oko HDZ-a - 11, SDA ima sedam, SDP BiH i HDZ 1990 po tri, HRS i DF po dva, te NES i Narod i pravda po jednog zastupnika.

Naime, nakon što se Demokratska fronta oglasila te navela da će ostati opozicija u HNK, jedan blok stranaka koji je pregovarao sa HDZ-om poljuljan je. DF je na pregovare sa HDZ-om išao unutar bloka sa SDP-om i NiP-om. Nakon odluke DF-a da ne učestvuje u vlasti, ova kombinacija stranaka nema dovoljno ruku za formiranje vlade.

No predsjednik Kantonalnog odbora SDP-a BiH HNK Ismet Lulić kazao je ranije da postoji mogućnost da Hrvatska republikanska stranka (HRS) podrži vladu ovog bloka.

Ukoliko se HRS odazove na javni poziv SDP-a, tada će vladu podržati dva zastupnika iz Kluba Srba, jedan iz reda ostalih, dva Bošnjaka te 15 Hrvata.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.