open-navfaktor-logo
search
Povodom poskupljenja
Fortin ultimatum Vladi Federacije: Otkrijte po kojoj cijeni se kupuje plin
Povodom poskupljenja plina u Bosni i Hercegovini danas su se medijima obratili premijer Kantona Sarajevo Edin Forto i ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Enver Hadžiahmetović.
06.01.2022. u 15:23
get url
text

- Skoro 80 posto potreba plina u BiH koriste građani u Kantonu Sarajevo. Mi smo povodom poskupljenja plina odlučili da subvencionaramo to povećanje i svi korisnici plina mogli su na računima vidjeti stavku koja je subvencija Kantona Sarajevo. Ove godine smo dobili obećanje da neće biti povećanja, ali smo dobili ipak povećanje - ističe Forto.

Ističe da je glavni razlog njihovih subvencija činjenica da korisnici plina prelaze na druge energente, što je štetno po zdravlje.

- Mi subvenciju za plin gledamo kao interevenciju u prostoru zaštite okoliše i kvalitete zraka - smatra Forto.

- Ne želimo da ljudi silaze s plina i koriste prljave i jeftine energije. Ova vlada ima zadatak da odluči kako postupiti na veće povećanje. Pozivamo Vladu Federacije da otkrije cijene plina i da nam daju kalkulacije, da vidimo ko je distributer za Kanton Sarajevo. Tako da lakše ponudimo Vladi FBiH kako da građanima pomognemo - kazao je Forto.

Naglašava da je "Vlada KS dokazala da želi pomoći građanima da ne dođe do poskupljenja, ali sada to postaje opterećenje za budžet".

- Pozivamo Vladu FBiH da nam do utorka jave koliko mogu pomoći u subvencioniranju. Ovo je naša ponuda Vladi FBiH - naglasio je Forto.

Ministar Enver Hadžiahmetović rekao je kako je još u maju prošle godine dogovoreno da neće biti povećanja cijene plina.

- Od 1. novembra su cijene veće i mi smo to subvencionirali. Moram da kažem da nije došlo do sastanka s Vladom FBiH koji je bio planiran kako bismo riješili ovaj problem. Vlada FBiH je potom povećala cijene za 11 posto. Moramo pomoći građanima, ali želimo da Vlada FBiH preuzme jedan dio odgovornosti na sebe. Mi smo spremni da subvencioniramo sami ukoliko bi Vlada FBiH povukla ovih 11 posto poskupljenja - kazao je Hadžiahmetović.

Konferenciji je prisustvovao i direktor Sarajevogasa Edis Baković, ali on se nije obraćao.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.