open-navfaktor-logo
search
Uoči sjednice
Forto iz Brisela: Situacija je dramatična, neke države su još skeptične da li nam treba dati zeleno svjetlo
Suštinski izbori su u Evropi, rat je u Ukrajini, veliki broj stvari se dešava i da bi se BiH provukla između svega ovoga bitan je jak kolektivni napor svih nas, kazao je
N1
20.03.2024. u 19:09
get url
text
Edin Forto u Briselu
Edin Forto u Briselu
Uoči sjednice Evropskog vijeća na kojoj se odlučuje o otvaranju pristupnih pregovora s Bosne i Hercegovine, Edin Forto predsjednik Naše stranke za N1 je kazao da je optimista da ćemo dobiti zeleno svjetlo, ali i da postoje zemlje koje s rezervom govore o ispunjenim obavezama koje su pred bh. vlasti stavljene iz zvaničnog Brisela.
Čak i ukoliko sutra za BiH budu "otvorena vrata", Forto je kazao da je poznato šta nam se odmah stavlja na dnevni red bez čega ta vrata neće biti odškrinuta.
Forto je cijelu ovu situaciju nazvao dramatičnom.
- Ta uslovljavanja su ključna. Ja bih rekao da je situacija dramatična koje će riječi biti upotrebljene kod ovog zaključka i koji uslovi će biti nama još uvijek ostavljeni da bi se otkočio proces.
Ukoliko dobijemo pozitivno svjetlo, zeleno svjetlo na sutrašnjem zasjedanju opet svodi se na to i to nam je jasno rekao komesar Varhelji, da mi moramo isporučiti zakon o sudu ili zakon o sudovima. Mi moramo to isporučiti. Ako dobijemo zeleno svjetlo, sljedeći korak neće biti moguć pokrenuti bez toga. Pozivam kolege iz koalicije, iz stranke i sve koji radimo na ovome da što prije usaglasimo ovaj tekst i krenemo naprijed - kazao je Forto.
On dalje objašnjava da je situacija dramatičana jer postoje zemlje koje baš i ne vide da je BiH ispunila uvjete koje su pred nju stavljene.
- Postoje članice EU koje glasaju sutra koji podržavaju naš EU put i koji misle da smo napravili ovaj veliki iskorak i za koji mi mislimo da smo ga napravili. Međutim, postoje članice koje su i dalje skeptične oko naše namjere da uradimo ogroman broj stvari koji su potrebni i pred nama i da ovo ne radimo samo za lokalne potrebe. Postoji broj članica koji traže dodatni iskorak u suštinskim reformama vladavine prava - istakao je on.
Također, Forto navodi koje su to članice.
- Zemlje Beneluksa, Francuska je nezadovoljna nekim aspektima pregovora za Ukrajinu i oni misle da se ide manje strogo prema BiH i Zapadnom Balkanu, a da se strožije nastupa prema Ukrajini. Francuska traži da se to izjednači što može nas kao kolateral zakačiti. Suštinski izbori su u Evropi, rat je u Ukrajini, veliki broj stvari se dešava i da bi se BiH provukla između svega ovoga bitan je jak kolektivni napor svih nas - rekao je on za N1 iz Brisela.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.