open-navfaktor-logo
search
Ko dobio, ko izgubio
Forto još nije potpisao, kako će biti obračunate aprilske plaće uposlenicima u zdravstvu
Prošlog petka Haris Vranić, ministar zdravstva KS, parafirao je kolektivne ugovore sa predstavnicima Sindikata doktora medicine i stomatologije KS, Sindikata radnika u zdravstvu KS i Sindikata medicinskih sestara i tehničara KS.
27.04.2022. u 07:55
get url
text

Istog dana u poslijepodnevnim satima na telefonskoj sjednici Vlada KS usvojila je kolektivne ugovore, čime je premijeru Edinu Forti data saglasnost da ih potpiše.

No Forto ugovore još nije potpisao, a kada će se to desiti, niko pouzdano ne zna.

Plaće za april

- Što se tiče toga da uposlenici u zdravstvu još čekaju na premijerov potpis, moram kazati da je pravna situacija takva da vi ovoj vlasti u KS trenutno ne možete ništa. Forto može potpisati sutra, za pet dana, za mjesec ili dva, uposlenicima ostaje da čekaju da se na to udostoji jedna politička kvaziveličina - kaže prim. dr. Edo Selimić, predsjednik Sindikata radnika u zdravstvu KS.

S obzirom na to da sva tri kolektivna ugovora stupaju na snagu od 1. aprila 2022, postavlja se pitanje - po kom ugovoru će uposlenima u zdravstvu u KS, jer se bliži kraj mjeseca, biti isplaćena aprilska primanja ako Forto u narednih nekoliko dana ne potpiše.

Prim. dr. Edo Selimić

Selimić kaže "kako će u tom slučaju radnici plaću dobiti prema Finansijskom planu Zavoda zdravstvenog osiguranja KS iz prošle godine i koeficijentima kolektivnih ugovora koji su davno istekli, a što je predmet krivične prijave kod Kantonalnog tužilaštva".

- Podsjetio bih da su od 2017. godine kolektivni ugovori nezakonito potpisani, što smo mi do sada dokazali kroz četiri presude protiv Elmedina Konakovića, bivšeg premijera i sadašnjeg Forte. Dakle, koeficijent, po kojem sam ja do danas primao plaću kao specijalist, je nezakonit - objašnjava Selimić.

VEZANI TEKST - Selimić: Konaković, Forto i Vranić žele tri ugovora, što samo vodi daljoj podjeli u zdravstvu

Ukoliko se ipak desi da do kraja aprila Forto potpiše kolektivne ugovore, uposleni u zdravstvu dobit će plaće prema novim ugovorima i Finansijskom planu ZZOKS, koji je na hitnoj sjednici Skupštine KS usvojen 19. aprila.

- Ukoliko se to desi i Forto do kraja mjeseca potpiše nove kolektivne ugovore, plaće će se za april isplatiti po novom Finansijskom planu, bez obzira na to što je on, kao i onaj iz prošle godine, nezakonito usvojen jer za to nisu imali zakonski osnov, a to je potpisan granski kolektivni ugovor, koji vam je potreban kako biste znali koliko vam treba bruto novca za plaće. Dakle, mi trenutno imamo takvu situaciju u Kantonu Sarajevo da je vlast, koju čini "Trojka" (Narod i pravda, Naša stranka i SDP), ono što je htjela i dobila. Ponovo je "na mišiće progurala" Finansijski plan ZZOKS, a granski kolektivni ugovor "dođemo vam inšalah" - dodaje Selimić.

Obično politikanstvo

Podsjetimo, 31. marta prekinuta je sjednica Skupštine KS jer vladajuća "Trojka" nije imala većinu za usvajanje dnevnog reda na kojem se trebao naći i Finansijski plan ZZOKS.

Zastupnik Konaković tada je kazao "da zdravstveni sistem u KS u narednih 20 dana neće postojati jer nije usvojen način finansiranja".

- Treba nam sada novi kolegij, nove procedure, što bi značilo da zdravstvo ne postoji i ne može se finansirati na osnovu privremenog finansiranja - rekao je Konaković.

Vranić je isti dan javnost obavijestio "kako su brzom reakcijom osigurane plaće zdravstvenim radnicima, ali da se ne mogu osigurati usluge koje bi se morale pružiti korisnicima".

- To je praktično nemoguće jer se finansiranje od 1. aprila, ako se ne usvoji budžet, prekida - naveo je Vranić na press konferenciji održanoj 31. marta.

VEZANI TEKST - Vladajuća "Trojka" u KS nije imala većinu u Skupštini ni za usvajanje dnevnog reda

Šta se od svega, što je aktualna vlast u KS izrekla tog 31. marta, kasnije zaista i "obistinilo"?

Jedno veliko - ništa, kaže Selimić, i dodaje "kako se radilo o čistom politikanstvu i ublehi ljudi koji ne znaju puno o materiji o kojoj govore".

- Koliko oni misle o građanima KS, bolje da to građani ne znaju. To je bilo samo u cilju prikupljanja političkih bodova - "evo sad će propasti država zato što nije usvojen Finansijski plan ZZOKS". Prođe april i sve je funkcionisalo kao i ranije. Dakle, nisam vidio da je ijedna javna zdravstvena ustanova, koja se finansira iz ZZOKS, zatvorena u aprilu ili imala neki problem - istakao je Selimić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.