open-navfaktor-logo
search
Vlada KS
Forto pozvao da se zabrane kineski respiratori, zatražio da se uključi i Tužilaštvo BiH
Jutros nakon sastanka sa predstavnicima KCUS-a, održana je hitna sjednica Vlade Kantona Sarajevo. Tema sastanka Vlade KS bili su navodni dopisi sa KCUS-a, kao i medijski napisi koji su uslijedili nakon toga.
05.04.2021. u 14:23
get url
text

Premijer KS Edin Forto ističe da nisu mogli doći do zajedničkog zaključka sa predstavnicima KCUS-a nakon današnjeg sastanaka.

- Preko vikenda su u medijima pojavila dva dopisa za koje se tvrdi da su potpisali radnici u KCUS-u. Ono što su ti dopisi naveli su uznemirili javnost i shodno tome ministar Vranić je sazvao sastanak koji se održao jutros u devet sati, na koji su došli predstavnici KCUS-a. Razmijenili smo informacije za koje smo mislili da su relevantne u vezi s posljednjim dešavanjima. Nakon razmjene informacija pokušali smo doći do zajedničkog zaključka, međutim, nismo uspjeli. Ono što smo dobili kao informaciju sa KCUS-a je da su oni radili sve u skladu sa svojim mogućnostima i da su radili na najbolji mogući način u datom trenutku - kazao je Forto.

Vlada KS će tražiti od Federalne uprave za inspekcijske poslove da provjere stanje na KCUS-u, pozivajući se na medijske napise i navodne dopise s KCUS-a koji su se pojavili u medijima.

VEZANI TEKST - Prof. dr. Izetbegović za Faktor: Šta se dešavalo na sastanku u Vladi KS?

- Na naše insistiranje da se činjenice utvrde na objektivan način, oni su odbili i tražili su da se mi složimo s njima. Mi smo sazvali hitnu sjednicu Vlade KS i donijeli smo određene zaključke. Tražimo od Federalne uprave za inspekcijske poslove da uđe u KCUS i utvrdi činjenično stanje, imajući u vidu medijske napise, izjave i tvrdnje. Također, tražimo od Ministarstva zdravstva FBiH da formira ad hoc komisiju u kojoj će svi suosnivači KCUS-a imenovati najmanje jednog člana koja će biti stručna, kako bi utvrdili da su sve tvrdnje sa KCUS-a tačne. Tražimo i od Tužilaštva BiH da ispitaju sve navode, a posebno one gdje se kaže da su bili ugroženi životi ljudi. Zahtijevamo i od KCUS-a da nam dostavi izvještaj po svim onim pitanjima koje su sami doktori KCUS-a naveli u dopisu - ističe on, te smatra da se kineski respiratori moraju povući iz upotrebe.

- Pozivamo sve uposlenike KCUS-a ukoliko imaju bilo kakva saznanja o postupanjima izvan standarda liječničke struke da prijave nadležnim institucijama, a Vlada KS garantuje da će ih zaštiti. Mislim da bi trebali zabraniti upotrebu tih "malina respiratora", jednostavno ih treba skloniti - navodi Forto.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.