open-navfaktor-logo
search
Naučio pisati Podlugovi
Forto se hvali vozom koji pređe 24 kilometra za sat, sljedeće je telefon sa rotacionim brojčanikom?
Edin Forto, državni ministar komunikacija i prometa i predsjednik Naše stranke, u protekla 24 sata postao je meta ismijavanja brojnim korisnicima društvenih mreža. Pohvalio se Forto početkom saobraćanja voza od Podlugova do Vareša. Teretni voz na ovoj relaciji dugoj 24 kilometra putovat će čitavih sat vremena. 
15.12.2023. u 12:03
get url
text

No priča o vozu i cijelom biznisu u vezi s tim nije nimalo naivna ni smiješna. Samo se postavlja pitanje ko je sve dio tog biznisa i koliko je on zapravo transparentan.

Da bi voz mogao saobraćati, čišćenje ove dionice pruge je ugovorno dodijeljeno britanskoj kompaniji Adriatic Metals koja će na području Vareša eksploatisati srebro, cink i olovo. Tamo je već posječeno i raskrčeno više hektara šume. Ekološka udruženja zasad se malo ili nikako ne oglašavaju, dok nadležni tvrde kako se sve radi u skladu sa zakonima Bosne i Hercegovine i u skladu sa ekološkim standardima. Izvršni direktor kompanije Adriatic Metals BiH je Alem Logo, Sarajlijama poznat i po tome što je vijećnik iz Naroda i pravde u Gradskom vijeću glavnog grada. 

Što se tiče raščišćavanja pruge, ono je počelo 1. juna ove godine i završeno je za pet sedmica, a nakon toga je uslijedilo mašinsko čišćenje koje je trajalo četiri sedmice, prenijeli su mediji. 

Adriatic Metals je 7. augusta Željeznicama Federacije Bosne i Hercegovine predao prugu radi tehničkog održavanja / obnove za koju su naveli da je još u toku zbog kašnjenja. 

VEZANI TEKST - Na čelu Željeznica FBiH ostaje Enis Džafić, u kojim preduzećima će biti smijenjene uprave i odbori

Planirano je da ovi radovi budu završeni do kraja ovog mjeseca.

Proizvedeni koncentrati ruda će se željeznicom prevoziti od Vareša do Ploča, a zatim prema ljevaonicama širom Evrope i dalje.

Usput rečeno, iako je smijenila većinu kadrova u javnim preduzećima u FBiH, na čelu Željeznica Federacije aktuelna Vlada FBiH je ostavila Enisa Džafića, dugogodišnjeg generalnog direktora. Džafić je nekada slovio za SDA-ov kadar, ne baš uspješan u vođenju ove državne kompanije, dok je sada vršilac dužnosti direktora. Željeznice FBiH su raspodijelom "plijena" među koalicionim partnerima pripale Našoj stranci. 

VEZANI TEKST - Diplomatija i geografija Naše stranke: Jesmo li pošli ili došli, kaže li se Irak ili Iran...

Vareška željeznica je izgrađena tokom austrougarske vladavine kao uskotračna pruga. Služila je za povezivanje Vareša kao rudarskog centra sa ostatkom države. 

Ministar Forto je cijelu stvar romatizirao na društvenim mrežama. U međuvremenu je naučio da se mjesto nadomak Sarajeva zove Podlugovi a ne Poduglovi kako je pisao 2021. No problem s geografijom i nazivima mjesta u BiH trajni je problem kadrova Naše stranke. Tako je onomad i Predrag Kojović smjestio Jelah u Bosansku krajinu. 

O vozu od Podlugova do Vareša ministar Forto je napisao: 

- Prije rata, BiH je imala jednu od najmodernijih pruga u Evropi, potpuno automatizovani dijelovi pruge što su neke države koje su danas članice EU-a mogle samo sanjati. "Ovim vozom sam 1972. godine otišao za Sarajevo u školu," kaže mi Zdravko Marošević, načelnik Vareša, na željezničkoj stanici u Varešu prilikom otvaranja pruge Vareš - Breza.

"Moj Varešu, da ti nije Breze, s ostakom svijeta ne bi im'o veze," dodao je Vedad Jusić, načelnik Breze.

Veselo i emotivno je bilo. Vidio sam veći broj starijih i neke mlađe ljude sa suzama u očima. U ovom kraju pruga je značila vezu sa svijetom, prilike za posao i simbol prosperiteta. Možda bi trebala biti opet upravo to.

Malo je poznata činjenica da je Čola svoje Podlugove snimio na stanici u Varešu jer je u Podlugovima bila gužva.

Željeznička pruga od Vareša do Podlugova, koja je duga 24 kilometra, posljednji put u upotrebi je bila 1992. godine. Vožnja od Vareša do Podlugova trajat će jedan sat, dok će do Ploča trajati osam sati. Do Ploča će sedmično saobraćati pet vozova - stoji na Facebooku Naše stranke gdje citiraju svog predsjednika Fortu. 

Nakon ovoga krenule su reagcije na društvenim mrežama. Ljudima je najviše zapalo za oko da se "možemo vratiti onome što smo imali" i da će voz 24 kilometra putovati čitav sat. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.