open-navfaktor-logo
search
Zvali smo ih
Gdje su danas nekadašnje "zvijezde" Parlamenta Majkić, Mektić...: Zaradim da se ima pojesti i popiti
Kroz Parlamentarnu skupštinu Bosne i Hercegovine prošle su stotine zastupnika i delegata, ali nekih od njih javnost se i dalje sjeća, što po istupima, što po raspravama, verbalnim okršajima, nacionalističkim ispadima, ali i simpatičnim izlaganjima.
24.02.2024. u 19:52
get url
text
Dušanka Majkić, Dragan Mektić, Mladen Ivanković Lijanović, Jerko Ivanković Lijanović i Zaim Backović

VEZANI TEKST - Verbalni sukob Miletića i Majkić zbog plaća: Imam osjećaj da nekad iz vas izlazi neko zlo

Zvali smo ih da pitamo gdje su danas, čime se bave. Neke smo uspjeli dobiti.

Dio njih bio je u parlamentarnim klupama veći broj mandata, tu su "zaradili" penziju. Neki su još politički aktivni, neki su se potpuno povukli, a neki koje i danas pamtimo nisu među živima.

Dušanka Majkić iz SNSD-a kazala je da više nije u politici.

- Dosta je bilo 20 godina u Parlamentu. To je i previše. Bavim se onim što nisam mogla dugo godina. Nešto pročitam, malo prošetam, sretnem se s prijateljima. I to dođe na red. Dok podižemo djecu, radimo, nema se vremena nizašta – dodala je Majkić.

- Sada šišam voće – rekao nam je Dragan Mektić, kojeg znamo kao zastupnika SDS-a iz bh. Parlamenta, ali i kao nekadašnjeg ministra sigurnosti BiH.

- Bavim se poljoprivredom. Na selu sam. Imam porodično imanje. Penzionerski lagano. Politikom se ne bavim, skoro pa nimalo – dodao je Mektić.

Zaim Backović bio je zastupnik BPS-a u bh. Parlamentu, ali i u Parlamentu FBiH i Skupštini Kantona Sarajevo. Danas je u penziji i kaže da se posvetio onome što voli.

- S obzirom na to da sam previše dao, suviše radio, a olajavan besmisleno, bio vječita opozicija, imao puno problema, jednostavno sam se povukao i posvetio onome što volim. Volim da slikam, još od gimnazijskih dana. U nekom mirnom životu. Dok su drugi gradili vile, nakupovali se stanova, o meni se svašta pisalo, a ja živim u stanu od države koja nije valjala. Supruga i ja smo se posvetili unučetu. Moja porodica je sa deset članova i nas Backovića više nema na cijelom svijetu. Svih deset su visokoobrazovani, tri su doktori nauka, ostali su magistri, a radi samo jedno dijete. Toliko sam imao koristi od politike – kazao je Backović.

VEZANI TEKST - Mektić o zatvaranju škola u RS-u: "Bagro jedna, diskoteke i noćni klubovi vam rade, a djecu nam mentalno sakatite"

Senad Šepić bio je zastupnik SDA iz koje je isključen 2017. godine. On sam je kazao da je to zbog akciza. Osnovao je novu stranku i "nestao". Posljednjih godinu dana nema ga u javnosti. Kratko je na telefon kazao samo da je dobro.

Mladena Ivankovića Lijanovića znamo kao lidera stranke Radom za boljitak koja postoji još samo u registru, bio je državni zastupnik i federalni ministar, a njegov brat Jerko je u zatvoru.

Na pitanje šta danas radi i čime se bavi, odgovara "odmaranjem".

- U Širokom Brijegu sam. Radim neke projekte oko solarnih elektrana, u svojoj struci odradim neki nadzor. Na ženi mi je obrt oko solarnih elektrana. Tako, zaradim da se ima pojesti i popiti – kaže Mladen Ivanković Lijanović.

Na pitanje o politici, odgovara da nema s kim.

- Nema liberalne opcije koju sam zastupao – dodao je.

HDZ-ov Niko Lozančić je u penziji i kaže da se zabavio sa zdravstvenim tegobama.

VEZANI TEKST - Ponovo se svađali Lovrinović i Helez pa im oduzeta riječ: Pričate gluposti, ovo je za krivičnu prijavu

- Uglavnom se ne bavim ničim drugim nego zdravstvenim tegobama. Ali koliko bolesnog mladog svijeta ima, ja sam dobro – kratko je rekao Lozančić.

- Ja sam u Istočnom Sarajevu. Davno sam stekao uvjete za penziju, ali sam tu, aktivan sam politički, a radni angažman sam završio u Parlamentu – rekao nam je Mirko Šarović, koji je bio zastupnik SDS-a, ali i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Još jedna SDS-ova zastupnica koju javnost poznaje bila je Aleksandra Pandurević. Ponekad se oglasi u medijima o određenim političkim dešavanjima. Očito je zauzeta s obzirom na to da nam je na telefon rekla da nije u prilici da priča.

Javnost pamti i Azru Hadžiahmetović iz Stranke za BiH, koja je trenutno profesorica na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu, HDZ-ov Nikola Lovrinović je savjetnik stranačke kolegice i predsjedavajuće Vijeća ministara BiH Borjane Krišto, Lazar Prodanović iz SNSD-a je višemandatni period u bh. Parlamentu zamijenio pozicijom načelnika Bratunca, Milorad Živković je ambasador BiH u Rumuniji...

Neki dobro poznati više nisu među živima. Prošle godine je preminuo Beriz Belkić. Preminuo je i HDZ-ov Dragan Vrankić, Slavko Jovičić Slavuj iz SDS-a, Milica Marković...

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.