open-navfaktor-logo
search
Jeftina predstava
Gdje su nestala Tegeltijina javna obećanja o saznanjima o navodnoj ugroženosti Dodikove sigurnosti
Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija je u ponedjeljak, 13. aprila, kada je krenula priča o navodnoj ugroženosti sigurnosti člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i njegove porodice najavio da će razgovarati sa nadležnim domaćim i inostranim agencijama te da očekuje da one saopće javnosti detalje o ovoj "informaciji".
22.04.2022. u 18:24
get url
text

VEZANI TEKST - Dodik tvrdi da su ga htjeli oteti, ali i uzeti iz njegove kuće od donjeg veša do umjetničkih slika

- Danas ću razgovarati sa predstavnicima domaćih i stranih sigurnosnih službi i očekujem da oni izađu sa stavovima. Ako se oni ne oglase, ja ću iznijeti svoje stavove, zapažanja, ali i saznanja u vezi s ugrožavanjem sigurnosti Dodika i njegove porodice - kazao je Tegelgija na press konferenciji 13. aprila.

Skoro dvije sedmice kasnije od Tegeltijinih javno obećanih "stavova, zapažanja i saznanja" o Dodikovoj navodnoj ugroženosti nije bilo ništa. U međuvremenu se oglasio glavni junak priče koja ima mnogo rupa.

- Kombinovane britansko-američke trupe su me planirale oteti. Imale su i spisak stvari koje su trebali pokupiti iz moje kuće. Vjerovatno su namjeravali da me slome ili pridobiju neko moje priznanje, usput me stalno optužujući za neku korupciju, koju nikad nisu dokazali jer za to nema elemenata. Kada smo to saznali i javno rekli šta smjeraju, oni demantuju, nazivajući to budalaštinama - kazao je Dodik. 

Ministar unutrašnjih poslova bh. entiteta Republika Srpska (MUP RS) Dragan Lukač je po objavljivanju informacija o "ugroženosti" kazao kako je "angažovan veći broj službenika za osiguravanje Dodika i njegove porodice te da mjere sigurnosti ostaju na snazi dok se ne utvrde sve činjenice".

VEZANI TEKST - Lukač o čuvanju Dodika: Pojačane mjere sigurnosti dok se ne utvrde sve činjenice

Dodik je na to uzvratio "da će se u skladu sa preporukama MUP-a prilagoditi potrebama pojačane sigurnosti". Od 13. aprila Dodik se prilagodio mjerama MUP-a RS-a tako što je kao neko kome je navodno ugrožena sigurnost u dva navrata putovao u drugu državu (Srbiju), učestvovao na zabavi njegovog Saveza nezavisnih socijademokrata u Bijeljini i na kraju u srijedu učestvovao na mitingu u Banjoj Luci. 

Ne treba biti sigurnosni stručnjak da bi se znalo da je jedna od prvih mjera kojim bi se smanjio rizik od potencijalne opasnosti po štićenu osobu, u ovom slučaju Dodika, ograničenje njegovih javnih nastupa. To se u ovom slučaju nije desilo ili su iz Dodikovog štaba zaboravili objaviti da je još jedna jeftina predstava završena.    

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.